Lukijoilta

Korkeasti koulutetut muuttavat pois

Me suomalaiset otamme vastaan heinäkuun alussa Euroopan unionin puheenjohtajan tehtävät. Tämä tehtävä on meille suuri haaste, sillä samalla joudumme "paljon haltijaksi". Totuus ja oikeudenmukaisuus, mistä meidät suomalaiset tunnetaan, olkoon suuntana kaikissa tärkeissä kysymyksissä, mistä joudumme tulevaisuudessa päättämään.

Poikkeuksetta suomalainen nuori haluaa opiskella, kuin myös pyrkiä opinnoissaan akateemiseen loppututkintoon. Tämänlaatuisia pyrkimyksiä ei sovi aliarvioida. Mutta tämän jälkeen korkeasti koulutetut henkilömme poistuvat maastamme. Kuten eräs professori hiljattain mainitsi, suomalaiset kouluttavat henkilöitä ulkomaita varten. Ehkä meidän huono työllisyytemme on tähän muuttoon syyllinen, sillä tosiaan paljon on siirtymistä tapahtunut? Nyt alkaa kuitenkin olla tilanne sellainen, että meiltä maastamme puuttuu näitä korkeasti koulutettuja henkilöitä.

Mutta vieläkin vakavampi lienee se tilanne, että maaseudulta nuorempi väki pyrkii kaupunkeihin, niin koulutetut, kuin muutkin henkilöt. Maaseutu tyhjenee aivan kokonaan, sillä sinne ei jää muita kuin vanhuksia, jotka eivät jaksa hoitaa peltoja eikä metsiä. Meidän kaikkien on vakavasti harkittava näitä kysymyksiä.

Olemme suomalaisia omassa synnyinmaassamme ja meidän on pidettävä siitä myös huolta. Siteeraan kenraali A. Ehrnroothia kun hän sanoo: "Suomi on hyvä maa jota kannattaa puolustaa."

Me, jotka olemme tämän maamme kalliisti lunastaneet, olemme jo vanhuksia. Emme kai luovuta maatamme vieraiden paratiisiksi. Olemme viimeisinä vuosina menettäneet osan määräysvallastamme, mutta emmehän ole sitä myyneet?
Eero E. Ekman
Turku