Lukijoilta

Rikosuhripäivystyksessä
on ihmisiä jotka välittävät

Lehtikuva<br />&quot;Kun ihminen menettää perusturvallisuudentunteensa, se ei koskaan palaudu ennalleen. Voimme kuitenkin välittömällä avulla ja tuella nopeuttaa uhrien palaamista normaaliin elämänrytmiin&quot;, toteaa kirjoittaja. Auttava puhelin vastaa arki-iltaisin ja iltapäivisin numerosta 0600-16 116.
Lehtikuva
"Kun ihminen menettää perusturvallisuudentunteensa, se ei koskaan palaudu ennalleen. Voimme kuitenkin välittömällä avulla ja tuella nopeuttaa uhrien palaamista normaaliin elämänrytmiin", toteaa kirjoittaja. Auttava puhelin vastaa arki-iltaisin ja iltapäivisin numerosta 0600-16 116.

Viitaten nimimerkin "Huoli uhreista" kirjoitukseen, haluaisin muistuttaa Rikosuhripäivystyksen toiminnasta maassamme.

Rikosuhripäivystys on toiminut Suomessa kohta viisi vuotta. Toimintamme käynnistyi siitä tarpeesta minkä rikoksen uhrin heikko asema ja lisääntyvä rikollisuus yhteiskunnassamme synnytti. Aluetoimistoja on kymmenellä paikkakunnalla ja vapaaehtoisia tukihenkilöitä sekä puhelinpäivystäjiä on lähes kolmesataa. Tämä osoittaa että löytyy ihmisiä, jotka välittävät ja ovat valmiita auttamaan ja tukemaan rikoksen uhreja.

Turussa toimintaa on ollut kolme vuotta. Viime vuonna asiakasyhteydenottoja oli yli 200, tukisuhteita 28. Vapaaehtoistyöntekijöitä on 25, ja he ovat olleet uhrille henkisenä tukena sekä mukana mm. poliisikuulusteluissa, oikeudenkäynneissä ja sovittelussa.

Tavoitteenamme on ohjata rikoksen uhrit oikean avun piiriin. Kerromme asiakkaille, mitä palveluita Turusta löytyy. Viranomaisverkoston luominen on ollut yksi tärkeimmistä tavoitteista. Pyrimme olemaan se piste, josta ei käsketä soittamaan muualle. Autamme ajan varaamisessa tai vaikka saatamme asiakkaan esim. oikeusapu- tai mielenterveystoimistoon hänen niin halutessaan. Omaan palveluumme kuuluvat tukihenkilötoiminnan ja neuvonnan lisäksi valtakunnallinen auttava puhelin sekä juristineuvonta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurin asiakasryhmämme ovat juuri pahoinpitelyn uhrit. Kun ihminen menettää perusturvallisuudentunteensa, se ei koskaan palaudu ennalleen. Voimme kuitenkin välittömällä avulla ja tuella nopeuttaa uhrien palaamista normaaliin elämänrytmiin. Pelko, nopeasti vaihtuvat tunteet, keskittymisvaikeudet ja painajaiset ovat seuraamuksia, jotka lisäävät ahdistusta. Olenko tulossa hulluksi, on kysymys, jonka kuulee varsin usein.

Tieto psyykkisistä ja fyysisistä oireista sekä oikeusprosessin kulusta vähentää tuskaa ja auttaa ihmistä ottamaan oman elämänsä hallintaan.

Rikosuhripäivystyksestä tehtävä tutkimus on alustavissa tuloksissaan osoittanut sen, että huono tunnettavuus on suurin ongelmamme. Ihmisten on vaikea säilyttää yhteystietojamme esim. jääkaapin ovessa vastaisuuden varalta. Se olisi kuitenkin hyvä siltä varalta, että itselle tai läheiselle sattuu jotain.

Yhteystietojen säilyttäminen ei toimi itseään toteuttavana ennusteena. Rikoksen tapahduttua voimat eivät välttämättä riitä avun hakemiseen. Avun tarve ei määrity rikoksen vakavuuden mukaan vaan uhrin henkilökohtaisen kokemuksen mukaan. Jokainen rikoksen uhri on avun tarpeessa, suurin osa onneksi selviää oman lähipiirinsä avulla.
Rikosuhripäivystys
Länsi-Suomen aluetoimisto
Tiina Rantanen
aluesihteeri