Lukijoilta

Monet suositut tietokonepelit
tekevät väkivallasta viihdettä

TS/Veikko Wahlroos<br />Kirjoittaja kiinnittää huomiota väkivaltaisiin tietokonepeleihin. &quot;Monet lapset harjoittelevat tappamista joka päivä&quot;, hän toteaa niihin viitaten.
TS/Veikko Wahlroos
Kirjoittaja kiinnittää huomiota väkivaltaisiin tietokonepeleihin. "Monet lapset harjoittelevat tappamista joka päivä", hän toteaa niihin viitaten.

TS:n lukijoilta kysyttiin, mitä mieltä he ovat nuorison väkivallan syistä ja keinoista ehkäistä sitä. Kukaan ei kiinnittänyt huomiota erittäin väkivaltaisiin tietokonepeleihin. Monet lapset harjoittelevat tappamista joka päivä. Coloradon koulutappajat olivat amerikkalaislehden mukaan suorastaan koukussa ja pelasivat joka päivä Doom-nimistä tappamispeliä, joka on hyvin suosittu Suomessakin.

Eräänä päivänä 10-vuotias poikani peuhasi neljän kaverinsa kanssa meillä. Pari kolme poikaa kävi yhden kimppuun, ja yhtäkkiä yksi heistä sanoi: "tapetaan toi". Tämä poika on ihan tavallisen perheen lapsi. Hän on myös ahkera tietokonepelien pelaaja. Nämä pelit tekevät väkivallasta viihdettä. Oikean ja väärän raja hämärtyy.

Sama koskee tietysti myös väkivaltavideoita ja televisiota. Nykyään on yleistä, että vanhemmat antavat lastensa valvoa erityisesti viikonloppuisin kuinka kauan tahansa, ja katsoa kaikki ohjelmat. Vanhemmat haluavat nykyään olla enemmän kavereita kuin vanhempia. Kaveria ei tarvitse kasvattaa. Kasvattaminen on hankalaa ja vaivalloista. Se on poikkiteloin asettumista lasten toiveiden kanssa. Kasvattaminen on kuitenkin jokaisen vanhemman velvollisuus.

Monet lukijat korostivat kotikasvatuksen tärkeyttä. Lisäisin vielä siihen, että kasvatuksella on sitä enemmän tehoa, mitä läheisempi ja kiinteämpi suhde lapsen kanssa muodostuu, ja mitä enemmän lapsen kanssa vietetään aikaa, sitä läheisemmäksi välit tulevat. Lasta, jonka kanssa vanhemmat eivät ehdi olla, ei voi kasvattaa. Yhdessä olemisen ei tarvitse välttämättä olla huvipuistoa tai jalkapalloa. Se voi olla yhdessä syömistä, yhdessä saunomista, yhdessä television katsomista ja kotitöiden tekemistä yhdessä. Pääasia on vuorovaikutus.
Kahden lapsen äiti