Lukijoilta

Poliisi ei vähätellyt

Poliisilaitos lukee lehtiä, turkulainen poliisi useimmiten Turun Sanomia. Luki myös viime tiistaina (4.5.) ja hämmentyi. "Vähättelyyn ei ole varaa" otsikoitu pääkirjoitus, joka koski vappuyön tapahtumia Turussa, sai aikaan tämän hämmennyksen.

Vappuillan ja -yön tapahtumat ovat murheellinen luku turkulaisessa rikoshistoriassa. Tapahtumia ja tapahtuman kulkua on selvitetty tiedotusvälineissä laajasti. Mielestämme myös hyvin ja objektiivisesti - niin myös Turun Sanomissa.

Turun poliisilaitos oli varautunut turkulaisten vapunvieton turvaamiseen poikkeuksellisen hyvin. Rajusti vähennetyistä henkilöstöresursseista huolimatta saatiin "kentälle" turkulaisittain hyvä määrä poliisimiehiä, joiden selkeä tavoite oli pyrkiä turvaamaan turkulaisille mahdollisuus turvalliseen ja mahdollisimman rauhalliseen vapunviettoon.

Koleasta ja osittain sateisesta säästä huolimatta Turun keskustan alueella oli illan ja yön aikana väkeä liikkeellä todella runsaasti - hyvän kuvauksen tästä antaa lehtenne (4.5.) haastattelema bussinkuljettaja Alpo Turunen kertoessaan tilanteesta Aurakadulla kello 23.32 - "Kadulla tuntui olevan miljoona ihmistä".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muutaman nuoren aiheuttama karmea tapahtumasarja alkoi noin kello 20.54 Kurjenmäenkadulla, missä puukotettiin yhtä henkilöä.

Seuraavat puukotukset tapahtuivat Aurakatu 5:n kohdalla kello 23.35 ja vain muutama minuutti myöhemmin uusi puukotus Aurakatu 10:n kohdalla. Tämän tapahtuman jälkeen poliisin hälytyskeskus ilmoitti tekijöiden tuntomerkit sekä sen, että tekijät todennäköisesti ovat yksi ja sama porukka. Kenttäjohtaja pyysi johtavaa hälytyskeskuspäivystäjää lopettamaan kaiken muun poliisitoiminnan ja määräämään partiot keskusta-alueelle.

Tämän jälkeen kaikki partiot etsivät oma-aloitteisesti muiden hälytystehtävien ohella tekijöitä keskusta-alueelta. Tehtävä ei keskustassa olleesta väkimäärästä ja melko puutteellisista tiedoista johtuen ollut helppo.

Ehti tapahtua vielä kolme puukotusta (Läntinen Pitkäkatu, Puolalan puisto ja Puolalankatu) ennenkuin yksi etsintään osallistunut poliisipartio tavoitti osan etsityistä Kauppatorilta ja suoritti kiinnioton paikalla olleen nuorison avustamana. Tilanne Kauppatorilla oli sellainen, ettei se sietänyt viivyttelyä ja lisävoiman paikalletulon odottamista.

"Oudolta vaikuttaa se, että lopputilanteessa kauppatorilla poliisi ei pystynyt yksin nujertamaan huligaaneja, vaan tarvitsi apua ulkopuolisilta. Vaikuttaa siltä, että poliisi ei ollut lainkaan tilanteen tasalla ja joutuu miettimään uudelleen valmiussuunnitelmiaan." (TS 4.5.)

"Väärin sammutettu" sanoi entinen palopäällikkö, kun myöhästyneenä palopaikalle tuli.

Saman kirjoituksen väite, että poliisi on vähätellyt tapahtumia, on uskomatonta asian vääristelyä arvostetun päivälehden pääkirjoittajalta.

Kirjoituksen sävy - pahansuopaisuus - loukkasi pahasti turkulaisten poliisimiesten ammattikunniaa, poliisipäälliköstä nuorimpaan konstaapeliin. Jos se oli tarkoituskin, se todella saavutettiin. Jos tarkoitus oli murtaa turkulaisten luottamus omaan poliisinsa - se tuskin tuon kirjoituksen perusteella onnistui. Turvattomuuden tunnetta se kyllä varmasti lisäsi.
Juhani Salonen
Turun kihlakunnan poliisipäällikkö