Lukijoilta

Väkivallan uhreista huolehdittava

TS/Jyrki Valkama<br />Väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa väistämättä ahdistavia reaktioita, muistuttaa kirjoittaja. Siksi viranomaisverkoston on otettava vastuu myös psyykkisten vammojen jälkihoidosta.
TS/Jyrki Valkama
Väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa väistämättä ahdistavia reaktioita, muistuttaa kirjoittaja. Siksi viranomaisverkoston on otettava vastuu myös psyykkisten vammojen jälkihoidosta.

Turussa vappuna tapahtunut täysin käsittämätön sarja silmittömiä puukotuksia järkyttää yhä monien mieliä. Voidaan kysyä, mikä tai mitkä tekijät saavat nuoren käyttäytymään em. tavalla, välittämättä enää mistään mitään.

Näiden nuorten elämä on valitettavasti ohjautunut karmealla tavalla väärin jo ennen järkyttävää tekoa, ja myös terve tulevaisuus lienee väistämättä tuhoutunut. Kadonnut vanhemmuus, rajojen ja rakkauden puute ajaa rajoja tavalla tai toisella hakemaan. Mikä tai kuka auttaa huolehtii ennenkaikkea uhrien, uhrien omaisten ja silminnäkijöiden psyykkisestä hyvinvoinnista ensiavun jälkeen?

Tämänkaltaiseen tilanteeseen joutuminen aiheuttaa väistämättä ahdistavia reaktioita. Akuutin vaiheen jälkeen shokki- ja reaktiovaihe saattaa kestää viikkoja. Pikkuhiljaa osallisille alkaa selvitä mitä todella on tapahtunut. Monenlaiset tunteet ja ajatukset alkavat risteillä. Muisti saattaa heitellä, mielikuvat tapahtumasta tunkeutuvat läpi. Seuraa helposti keskittymisvaikeuksia, unihäiriöita ja painajaisia. Fyysisistä vammoista toipuminen aiheuttaa kipuja ja tuskaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pahimmillaan tämän tyyppisistä tapahtumista voi jäädä vaikea-asteisiakin oireita, jotka lukkiutuessaan tai neurotisoituessaan saattavat vaikuttaa rajoittavasti loppuelämään, mikäli uhri ei itse tai autettuna kykene käsittelemään tapahtunutta läpi.

Tämän em. väkivallanteon uhrit olivat nuoria miehiä, joiden lienee itse sosiaalisten paineidenkin alla vaikea lähteä hakemaan apua, sitä pitäisi jokaiselle nyt tarjota aktiivisesti, jotta tapahtuma ei jäisi mielessä tavalla tai toisella käsittelemättä, purkautuakseen pahimmillaan mahdollisesti hallitsemattomama jossakin myöhemmässä stressitilanteessa.

Uhrit tarvitsevat myös apua käytännön asioiden eteenpäin viemisessä, rikosilmoitusten tekemisessä, ym., jotta käsittämättömän sairaan teon tehneet joutuvat vastuuseen. Tässä tilanteessa viranomaisverkoston ja terveydenhuollon on toimittava aktiivisesti. Otettava vastuuta uhrien fyysisten vammojen hoidon jälkeen myös psyykkisten vammojen selvittelystä.

Jälkipuintiryhmien (debriefing) hyödyllisyydestä on viime aikoina oltu montaa mieltä, mutta yksilöllistä ja tarpeenmukaista tukea tulee tarjota. Omaisten ja läheisten tuki on toki ehdottoman arvokasta, mutta kaupungin kriisiryhmien tai vastaavien tulee asia huomioida nopeasti. Niin monia tämä järkyttävä veriteko koskettaa.
Huoli uhreista