Lukijoilta

Runosmäkeläiset tarvitsevat
uuden terveysaseman

Turun kunnallispoliittista päätöksentekoa näyttää aina silloin tällöin vaivaavan vähättelevä suhtautuminen kaupunginvaltuuston tekemiin linjauksiin.

Terveysviraston uusimmat "ratkaisumallit" Runosmäen terveysaseman tiimoilta ovat tästä kuin kouluesimerkki.

Kaikkien yhteinen tavoite tietysti on mahdollisimman järkevä palvelutarjonta, mihin Turussakin jatkuvasti pyritään. Terveyslautakunta on tehnyt arvokasta työtä potilaiden pääsemiseksi hoitoon tietyn ajan sisällä samoin kuin erikoissairaanhoidon järkeistämiseksi ja jonojen lyhentämiseksi. Runosmäen uuden terveysaseman torpedoimiseen tähtäävä selvitysrumba muuttoehdotuksineen on sen sijaan asukkaiden tarpeet tylysti unohtavaa puuhastelua, joka nakertaa kansalaisten luottamusta poliittisen päätöksenteon toimivuuteen.

Runosmäkeläiset eivät ymmärrä, miten yli 10 000 asukkaan kaupunginosa ei ansaitse uutta terveysasemaa nykyisen epäterveellisissä ja epätarkoituksenmukaisissa tiloissa toimivan aseman tilalle. Säästölinjaa yritetään viedä läpi kaupunkilaisten kustannuksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Runosmäki tarvitsee uuden terveysaseman, jonka ainoa oikea paikka on nykyisen terveysaseman lähistöllä.

Tein Runosmäen terveysaseman lisätilatarpeen selvittämisestä ja rakennustyön suunnittelusta valtuustoaloitteen yli kolme vuotta sitten. Kaupunginvaltuusto on puolestaan myöntänyt 7,5 miljoonaa markkaa vanhan korjaamiseen tai uuden rakentamiseen. Ensin tutkittiin korjausvaihtoehto, mutta se todettiin liian kalliiksi varsinkin kun lopputuloksena olisivat epätarkoituksenmukaiset tilat.

Terveyslautakunnalle valmistui viime lokakuussa hankesuunnitelma, jossa kustannusennuste on elokuun 1998 hintatasossa 9,2 miljoonaa markkaa. Siinä on varattu tilat terveysasemalle, neuvoloille, hammashoidolle sekä kotipalvelulle ja kotisairaanhoidolle.

Tässä maailmassa kaikki tuntuu kuitenkin olevan jatkuvan muutoksen kourissa. Nyt vaikuttaa siltä, että Runosmäen terveysaseman rakentamisessa on etäännytty luvattoman kauas valtuuston päätöksestä. Terveysaseman siirtäminen Runosmäen tai Nunnavuoren kouluun merkitsee myös ylimääräisiä korjauskustannuksia, sillä koulukiinteistö ei muutu terveysasemaksi pelkällä pintaremontilla. Vaikka kaupunginosa kiistatta tarvitsee uuden oman terveysaseman, runosmäkeläiset, valtuutetut ja kaupungin ylin virkamiesjohto ovat joutuneet toteamaan, että terveysvirastossa junaillaan asioita valtuustosta riippumatta tai jopa sen ohi.

Terveydenhoitopalveluissa tasa-arvon tulee toteutua asuinpaikasta riippumatta. Kaikki tiedämme, että julkisten menojen säästöjen takia tämä periaate on uhattuna.

Runosmäkeä ei saa jättää jälkijunaan terveyspalvelujen saatavuudessa. Verovaroin maksettavat terveyspalvelut ovat koko terveydenhoitojärjestelmämme perusta, jonka kehittämisessä kaupunginosien erityistarpeet on otettava huomioon. Tästä hyvän esimerkin tarjoaa siirtyminen väestövastuisiin virkaehtosopimuksiin, mikä on nopeuttanut potilaiden pääsemistä lääkärin tutkimuksiin ja hoitoihin muun muassa Varissuolla ja Pansiossa.

Terveyspalvelujen saaminen asianmukaisiin tiloihin Runosmäessä on tärkeä ja ajankohtainen asia. Nyt on korkea aika käydä toteuttamaan valtuuston päätöksen alkuperäistä tarkoitusta, ja rakentaa kaupunginosaan uusi terveysasema.
Simo Klimscheffskij (kok)
kunnallisneuvos
Turun kaupungin tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy