Lukijoilta

Vanhemmuutta on tuettava

Asiantuntijat ovat huolissaan kadonneesta vanhemmuudesta. Ei ihme että se on kateissa, sillä yhteiskuntahan tekee kaikkensa ettei vanhemmilla ole mahdollisuuksia hoitaa ja kasvattaa omia lapsiansa.

Kummankin vanhemman on käytävä töissä, jotta perheelle riittää ruokaa ja vaatteita kodin lisäksi. Jokainenhan tietää nykyiset työelämän vaatimukset. Mahdollisesti paljon matkustelua ja venyviä työpäiviä. Jotensakin etätyönä on hoidettava kasvatus kännyköiden ja sähköpostin avulla.

Jos perhe yrittää elää vain toisen palkalla, huomaa se pian olevansa merkillinen ja epänormaali yhdistelmä yksinhuoltajaperhettä ilman etuja ja elatustuloja. Tällainen perhejärjestely toimii vain äärimmäisen optimaalisissa olosuhteissa. Esimerkiksi yllättävä hammaslääkärikulu saattaa aikaan lähes katastrofin. Puhumattakaan kotona olevan vanhemman hiipuvasta itsetunnosta vain kuluttavana osapuolena.

Jossain vaiheessa se vanhemmuuden ihanne alkaa karista epäsuorassa suhteessa laskupinon kanssa. Jonkinlainen perheverotus olisi paikallaan. Tai kodinhoitotuki myös yli kolmevuotiaista.

Yhteiskunta kuuluttaa vanhemmuutta, eikö olisi aika tukea sitä ihan ruohonjuuritasolla. Mahdollistaa se vanhemmuus. Tunnustaa että lapsille oman vanhemman läsnäolo on tärkeää, rakkaus, hellyys ja ne paljon puhutut rajat.

Se ei olisi kajoamista naisten työssäkäyntioikeuteen, sillä eihän kukaan ketään pakottaisi vasten tahtoaan kotiin jäämään. Mutta ei myöskään pakottaisi jättämään lapsiaan vieraan hoiviin tai keskenään kotiin. Kaikki työt kun eivät ole päivätöitä. Antaisi vain perheelle vaihtoehdon.
Äiti