Lukijoilta

Mikä ihmeen rumba
perhekodeissa

TS:ssä kerrottiin 3.4. Haukkalan perhekodista, jossa on kahdeksan lasta, omia ja maksavia. Pariskunta on kokopäivätyössä kotona, lapsista pari mukana, muut lapset koulussa tai työharjoittelussa.

Tiedän perheitä, joissa on neljä, viisi lasta ja molemmat vanhemmat päivät työssä. Vaikka lapset ovatkin hoidossa tai koulussa, niin illansuussa näissä perheissä taitaa olla enemmän työtä ja touhua kuin Haukkalassa konsanaan - ei taida edes onnistua lykkiä lapsia kahdeksalta huoneisiinsa takaamaan vanhemmille omaa aikaa. Eivätkä nämä lapset välttämättä tuo leipää tullessaan, eivät ainakaan 600 mk päivä eli 18 000 mk kuukausi! "Josta puolet menee palkkoihin, menoihin, veroihin yms. " - minne se loppu menee.

Tästä voi nyt haistaa sen kauhean suomalaisen kateuden: mitä se nyt muka on, että koulutetut ihmiset saavat noin 100 000 mk:n kuukausipalkan viiden lapsen perhekodin pidosta.

Jotenkin tuntuu, että näissä haukkaloissa, kuttuloissa ja metsäpirteissä eletään tosielämälle vierasta kotielämää. Rahaa maksetaan siinä määrin, että käsitys normaaleista kodin tuloista ja menoista hämärtyy, pitää olla omat eläimet, harrastuspaikat, pikkubussit ja matkat sinne ja tänne. Miten moni ns. tavallinen perhe pystyy samaan, puhumattakaan työttömistä ja pienipalkkaisista.

Neljän lapsen äiti Maija kertoi samassa lehdessä hieman toisenlaisesta elämästä - ehkä näillä lapsilla on kavereille muuta kerrottavaa kuin kylpyläkeikat ja kuukausi Espanjassa!
Kaisa Kade
75 000 mk vuodessa