Lukijoilta

Toinen on heikompi toista

"Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista", Eino Leino runoili Hymyilevässä Apollossa.

Tuo säe tuli jostain syystä mieleeni ihmisiä koko viikon puhuttaneesta, Helsingin järkyttävästä kolmoismurhasta.

Tuskin murhista epäilty Sanna Sillanpääkään pahuuden ruumiillistuma on. Ilmeisesti vain jokin kohta päässä petti. Ihminen on elämän heikoin lenkki.

Sanna Sillanpään tausta on sinänsä hyvin tavallinen. Hän on ylempää keskiluokkaa olevan rivitaloperheen nuorin, 30-vuotias tytär. Sanna on hyvin koulutettu ja työskentelee muodikkaassa ATK-ammatissa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Sillanpää on kuitenkin viime vuosina ollut sosiaalisesti aika eristäytynyt. Hänellä ei ole vakituista miesystävää. Työpaikallaankin hän on ollut arka, ujo, hiljainen ja yksinäinen. Kultainen noutaja -koira lienee ollut hänen ainut ystävänsä.

Murhista epäillyn tunne-elämä on jotenkin häiriintynyt. Itsetunto on heikko, koska hän ei kuulemma katso yleensä ihmisiä silmiin. Sannalla sanotaan olleen lieviä mielenterveyshäiriöitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ampumaradan silmittömät surmateot tuntuvat täysin järjettömiltä. Murhaaja ei tuntenut uhrejaan eikä naisessa ole havaittu esimerkiksi miesvihaajan ominaisuuksia.

Myöskään huumeiden käytöstä ei ole ilmennyt mitään merkkejä. Sanna Sillanpää on vain muuten elänyt - ehkä kauankin - harhaisessa maailmassa.

Suuressa kaupungissa ihminen jätetään helposti heitteille. Kukaan ei välitä.

Murhista epäillyn käyttäytyminen viittaa siihen, että television poliisisarjat eivät ole hänelle tuntemattomia. Ampumaradan dramaattisen tapahtuman yhteydessä hän tokaisi I-S:n mukaan yhdelle pelastuneista, että "näinhän FBI:n akatemiassa opetetaan" ja että "eihän ihmisiä saa aseella osoitella".

Jäätyään lentoaseman turvatarkastuksessa kiinni taskustaan löytyneistä patruunoista Sanna selitti olevansa amerikkalaisen poliisin leski ja pitävänsä patruunoita mukanaan muistoesineinä. Tämäkin viittaa amerikkalaisiin tv-sarjoihin.

Mielenkiintoista Albertinkadun tapauksessa on nimenomaan se, että silmitön murhaaja on nainen. Vastaavat sekoilijat ovat yleensä lähes poikkeuksetta miehiä.

Ehkä sukupuolten tasa-arvoa lähestytään tälläkin sektorilla. Nimenomaan naisten ja tyttöjen väkivalta on tilastojen mukaan selkeästi kasvanut. Aggressiivisia roolimalleja naisille on yhä enemmän tv-sarjoissa, elokuvissa, rock-kulttuurissa ja muussa viihdeteollisuudessa.

Yhteiskunnan kannalta oleellinen seikka on aseiden valvonta - tai sen puute. Jos ampumaradoilla pääsee ampumaan ilman aseenkantolupaa ja jopa henkilöllisyyttään osoittamatta, seurauksia ei tarvitse ihmetellä.

Miksi ylipäätään tarkkuusammunnassa tarvitaan järeitä käsiaseita? Eivätkö ilma-aseet riitä? On ihme, etteivät rikos- ja huumejengit ole käyttäneet ampumaklubien vetelää meininkiä enemmän hyväkseen?

Albertinkadun kaltaisia tragedioita ei pystytä varmasti koskaan täysin eliminoimaan. Yhä ahdistavammassa ja rakkaudettomammassa maailmassa ne tulevat päinvastoin lisääntymään.

Silti yhteiskunnan ei pidä alistua. Aseiden saanti ja niiden käyttö vaatii tiukempaa valvontaa. Ihmisen sairastumista emme voi aina estää, mutta sekoilemisen seuraukset voimme minimoida.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sain tällä viikolla nimettömän kirjeen, joka ei vaikuta lainkaan pilalta:

"Mainitsit kolumnissasi pedofiilit. Haluan kertoa sinulle, että olen 42-vuotias mies ja olen pedofiili. Olen sitä mieltä, että jos lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä seuraa ehdoton tai ehdollinen vankeusrangaistus, niin se on liian ankara rangaistus. Minun mielestäni sopiva rangaistus olisi 500-3000 markan sakkorangaistus. Vankeusrangaistus tulisi kyseeseen ainoastaan siinä tapauksessa, jos pedofiili tappaa pikkutytön niin kuin Jammu Siltavuori teki. Minä ainakin pelkään vankilaan joutumista niin paljon, että en uskalla tehdä pikkutytöille minkäänlaisia ehdotuksia, mutta jos siitä seuraisi ainoastaan pieni sakkorangaistus, niin luultavasti tekisin ehdotuksia pikkutytöille."

Järkyttävää tekstiä. Siis pikku rahalla pitäisi saada saada aiheuttaa lapselle pysyvä henkinen vaurio! Seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus ovat rikoksia, joissa liikutaan ihmisen arimmilla alueilla. Ne voivat tuhota ihmisen minuuden loppuiäksi.

Rangaistuksilla on ennaltaehkäisevä merkityksensä. Seksuaalirikoksista pitäisi minun mielestäni seurata aina ehdoton vankeustuomio.

Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.