Lukijoilta

Naapurikuntien jätevedet tulevat
kalliiksi velkaiselle Turulle

Lehtikuva<br />Kirjoittaja ottaa Paraisten esimerkiksi kunnasta, jossa on onnistuneesti parannettu jätevedenpuhdistusta. Paraisten uusi pienpuhdistamo on käynnistysvaiheessa.
Lehtikuva
Kirjoittaja ottaa Paraisten esimerkiksi kunnasta, jossa on onnistuneesti parannettu jätevedenpuhdistusta. Paraisten uusi pienpuhdistamo on käynnistysvaiheessa.

Krl:n jäsenten mukaan Turku olisi jo päättänyt, että naapurikuntien jätevedet tulevaisuudessa pumpataan Turkuun puhdistettavaksi. Ruotsalaiset konsultit, joiden ammattitaitoa en ole kyseenalaistanut, ovat siis laatineet suunnitelmiaan hyvin suurelle jätevesimäärälle. Nykyisen puhdistamon tontti on tämän takia osoittautunut liian pieneksi turvalliselle ja taloudelliselle aktiivilieteprosessille. Ainoa mahdollinen prosessiratkaisu nykyiselle paikalle on - ruotsalaisten mukaan - investointi- ja kemikaalikustannuksiltaan huippukallis uusi biosuodatinlaitos, joka vaatii vähemmän tilaa.

Ruotsissa biosuodatinprosessi on kuitenkin lähes aina hävinnyt aktiivilieteprosessille uusien laitosten tarjouskilpailussa. Toisena vaihtoehtona on esitetty satojen miljoonien veromarkkojen upottamista Kakolan kallioon.

En kannata kumpaakaan näistä vaihtoehdoista. TS väittää 19.2. virheellisesti, että olisin kannattanut biosuodatinlaitoksen rakentamista. Jotkut Krl:n arvovaltaiset jäsenet jopa väittivät, että Kemira olisi maksanut minulle siitä, että edistäisin heidän kemikaalimyyntiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syytös on pöyristyttävä. Suomalaiset yritykset eivät missään nimessä yritä ostaa tiedemisten julkisia mielipiteitä. Voin vakuuttaa, että minulla on veronmaksajana aivan riittävä taloudellinen syy kyseenalaistaa tehtyjä suunnitelmia.

Miljardivelkainen Turku tarvitsee taloudellisesti parempia ehdotuksia. Ilmeisesti olisi myös viisasta vaihtaa joitakin päätöksentekijöitä ja virkamiehiä parempiin.

Mikäli Turku puhdistaisi ensisijaisesti omat jätevetensä, kiristymässä olevat vaatimukset voidaan helposti täyttää olemassaolevan laitoksen kohtuullisella saneerauksella. Tämä on taloudellisesti ja ympäristön kannalta ainoa viisas ratkaisu.

On mahdollista, että Kaarinan jätevesi vielä mahtuisi mukaan tähän ratkaisuun. Sen sijaan Raisio ja muut naapurikunnat pystyvät nykytekniikallakin hyvin parantamaan omaa jätevedenpuhdistustaan. Tästä on loistavana esimerkkina Parainen, joka on juuri ajamassa käyntiin uuden huippuluokan pienpuhdistamonsa.

Jarl Ahlbeck

tekniikan tohtori

ympäristötekniikan dosentti

Åbo Akademin ympäristötekniikan opettaja