Lukijoilta

Vaarallista ennakko-
luulottomuutta

Lehdessänne oli 17.2. kirjoitus ylioppilaiden laskiaisriekkujaisista Vartiovuorenmäellä. Huomioni kiinnittyi kappaleeseen, jossa todettiin, että kisoissa ei turhaan häiritty osanottajia doping- tai puhallustesteillä. Teksti jatkui: "Ennakkoluulottomasti makea-arominen sätkäkin kiersi ringissä". Minun on vaikea uskoa, että toimittaja on tarkoittanut vähätervaista kevytsavuketta. Tekstissä viitataan marihuanasavukkeen polttoon, vieläpä erittäin myönteisessä sävyssä.

Marihuana on huumausaine, jonka hallussapito, käyttäminen ja toiselle luovuttaminen on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi. Vaikka oikeusoppineiden piirissä vallitseekin jossain määrin erilaisia käsityksiä siitä, tulisiko huumausaineiden käyttäjien kohdalla luopua rikosoikeudellisista toimenpiteistä, on kuitenkin yksiselitteisen selvää, että opiskelijat ovat marihuanaa poltellessaan ja sitä toisille tarjotessaan syyllistyneet lainvastaiseen tekoon. Niinpä oli perin hämmentävää todeta lehtenne pitävän huumausainerikokseen syyllistymistä osoituksena ennakkoluulottomuudesta.

Hyväksyn täysin ajatuksen, että ongelmat eivät katoa niistä vaikenemalla. Silti minun on vaikea ymmärtää, minkälaisin journalistisin kriteerein tehtyyn harkintaan perustuu tarve uutisoida marisätkän kiertäminen opiskelijaporukassa. Kirjoituksen otsikko ja aihe huomioon ottaen on luultavaa, että se on kiinnostanut erityisesti lukioikäisiä nuoria. Tähän nähden myönteistä suhtautumista huumeisiin osoittavan lausuman voi arvioida olevan hyvinkin haitallinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toivon, että puheena oleva kirjoitus ei ole laajemmalti osoitus lehtenne ennakkoluulottomuus-sanalle antamasta merkityssisällöstä. Muuten saamme ehkä tulevaisuudessa lukea lehdestänne uutisen, jonka mukaan ennakkoluuloton pesänhoitaja kääräisi konkurssivarat liiveihinsä. Toisaalla on ehkä uutinen, jossa kerrotaan miehen iskeneen toista ennakkoluulottomasti leipäveitsellä mahaan.

Tapio Katajamäki
käräjätuomari