Lukijoilta

Havaintoja/kolumni/Raimo Vahtera
Aika senkin näyttää

Tuhat kertaa tuhat vuotta mitään ei voi tehdä suotta, kirjoitti Lauri Viita, Pispalan viisas.

Vuosituhannen vaihde lähestyy kukonaskelin. Siihen on ladattu odotuksia, riemua, pelkoja, kiihkoakin.

Vuosituhannen vaihdetta on juhlittava monin- ellei tuhatkertaisesti tavanomaiseen vuodenvaihteeseen verrattuna, eikö vain.

Siinä voi käydä kuin entisen nuoren miehen, joka valmistautui 40-vuotisjuhliinsa. Veti hapoille kalkkiviivoilla ja vieraat juhlivat keskenään.

Tästä pääsen asiaan eli siihen, miten seuraava joulukuun viimeisen päivän ja tammikuun ensimmäisen päivän välinen yö poikkeaa muista öistä, jos poikkeaa.

Saman verran kuin nuoren miehen 40-vuotispäivä 39-vuotispäivästä. Hieno tasaluku on aina hyvä syy juhlimiseen.

Kupla juo kuplajuomaa, sanottiin viime vuosikymmenellä kun juppi juhli. Eikä silloin juotu kossuvissyä.

Kuplajuomalla on kysyntää vuosituhannen vaihtuessakin.

Gallupin toissavuotisen tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia vastanneista uskoi Jeesuksen palaavan vuonna 2000. Kuusi prosenttia on 300000 suomalaista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joka viides suomalainen jännittää vuosituhannen vaihdetta. Joka seitsemäs uskoo massahysterian syntyyn.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtajan Harri Heinon mukaan perinteiset maailmanlopun päivämääriä esitelleet Jehovan todistajat ja adventistit ovat pitäneet sordiinoa päällä.

Israelissa on ensimmäisiä jo pidätetty. Poliisi on varautunut. Ei vuosituhannen vaihteeseen vaan uskossaan vaarallisiin.

Usko vuoden 2000 monivaikutukseen voi tuntua oudolta. Ei se niin kummaa ole, moni uskoo tähtiinkin. Kaukaisen tähden valo on sillä tavalla faktaa, että sen näkee pilvettömänä yönä silmälläkin.

Vuosi 2000 on almanakassa, mustaa valkoisella, totta siis. Mutta: se on ihmisen tekemä, tähti ei ole.

Vuosituhannen vaihtumisesta kiistellään. Olisiko seuraava, vuoden 2001 vaihde oikeampi.

Kun alussa mainittu nuori mies oli täyttänyt neljäkymmentä, nuoremmat vitsailivat, että hän käy jo viittäkymmentä. Vitsailijat eivät odottaneet, että hän olisi täyttänyt 41 vuotta.

Vaikka olemme lujasti yhtä mieltä siitä, että alkaneen vuoden vaihtuessa vuodeksi 2000 vaihtuu myös vuosituhat, perusteet ovat höttöiset, sillä ajanlaskuamme on matkan varrella rukattu suuntaan jos toiseen.

1500 vuotta sitten apotti Dionysios Exiguus rustasi käytettävissään olevien tietojen mukaan ajanlaskumme. Kaikki meni hyvin, kunnes jotkut alkoivat epäillä.

Vaikka Jeesuksen syntymäajankohtaa ei varmasti tiedetäkään, se tiedetään, ettei apotti osunut kohdalleen. Heittoa on muutama vuosi.

Apotin toinen virhe liittyi nollan puuttumiseen. Hän aloitti ensimmäisen vuoden ykkösellä. Hänen mallissaan vastasyntynyt olisi vuoden ikäinen ja täyttäisi vuoden ikäisenä kaksi vuotta.

Senkin virheen yli on kävelty ja vuosituhat vaihtuu vuoden 1999 päättyessä. Aivan kuten nuoren miehen viides vuosikymmen alkoi hänen täyttäessään 40 vuotta ja kymmenvuotias on elänyt kymmenen vuotta.

Vuodenvaihteen paikkakin on aikojen saatossa siirtyillyt. Sitä on ennenkin ollut herroja, jotka ovat siirrelleet pyhiä ja arkipyhiä.

Mutta jos nyt väkevästi uskoo, että vuosituhannen vaihde jossakin aivan erityisesti tuntuu, on syytä selvittää millä aikavyöhykkeellä saa parhaat vibrat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos kumminkin on niin, että parhaat saa Turussa, pitää muistaa, että aurinko ennättää Turkuun yksitoista minuuttia myöhemmin kuin Helsinkiin.

Seuraavaan vuodenvaihteeseen liittyy ennustuksia. Siksi voin minäkin ennustaa: vaikka meillä ei väkivaltaisia maailmanlopun odottajia olekaan, seuraava vuodenvaihde on verisempi kuin äsken juhlittu.

Mistä tiedän. Silloin juhlitaan raskaammin, ja rahaa poltetaan raketteina ennätysmäärä.

Mitä enemmän raketteja, sitä enemmän vahinkoja, tiedettiin jo sosiologian perusteissa. Varsinkin kun vaikuttava tekijä on alkoholi.

Olenko oikeassa. Aika senkin näyttää.

Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.