Lukijoilta

Kartio ei ole muistomerkki

Piispa Henrikin muistomerkkiehdotukset tekivät vaikutuksen. Vaikutti siltä, että taiteilijat olivat lähettäneet enimmäkseen joitakin vanhoja ideakokeilujaan kilpaan mukaan.

Nyt ei ole kuitenkaan kysymys taiteen teosta yleensä, vaan tiettyyn aiheeseen liittyvästä muistomerkistä. Kun on kysymys kirkollisesta muistomerkistä, pitäisi siitä mielestäni syntyä jonkinasteinen vakavuuden ja hartauden tunne. Vain Laila Pullisen työssä tuntui olevan tähän muistomerkkiaiheeseen liittyvää sanomaa.

Palkintolautakunnan taiteellista asiantuntemusta edustavien on täytynyt tietää, että sen jälkeen kun venäläinen Kasimir Malevits vuosisadan alkupuolella maalasi kuuluisat työnsä "Musta ympyrä valkoisella pohjalla" ja "Valkoinen neliö valkoisella pohjalla" ja rakenteli geometrisia veistoksia, eivät pelkistetyt geometriset kuviot tai kappaleet ole enää tuoneet taiteeseen omaperäistä uutta.

Pallolle, kuutiolle, kartiolle tai pyramidille voidaan kuvitella mielin määrin symboliikkaa, mutta millään niistä en näe mitään erityistä symbolista yhteyttä Piispa Henrikiin tai kristinuskoon yleensä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kartio saattaisi olla ideana hyvä vaikkapa Cartesiuksen muistomerkiksi jonkin yliopiston matematiikan laitoksen oven pielessä, mutta ei Turun tuomiokirkon lähettyvillä.

Ruostumaton ja hapon kestävä teräs kertoo enemmän nykyajasta ja tämän vuosisadan metallurgian kehityksestä kuin Piispa Henrikistä ja hänen ajastaan, ja on näin ollen materiaalina kyseiselle muistomerkille vieras.

Kyljellään olevaa kartiota käytetään koulufysiikassa kuvaamaan kappaleen epämääräistä tasapainoasemaa. Se on aivan liian epämääräinen kuvaamaan missään mielessä Piispa Henrikiä tai häneen liittyvää sanomaa.

Tuomiokirkon eteen upotetulle viisisakaraiselle tähdelle löytyy helposti symboliikkaa. Mutta yhteys Piispa Henrikiin? Tätä ratkaisua voisi mielestäni puolustaa vain sillä, että paikkaa kaivettaessa saataisiin esiin Tuomiokirkon alueen asutuksen varhaisinta historiaa.

Piispa Henrikiä on riepoteltu pitkin Varsinais-Suomea ja hänen jäännöksensä ovat päätyneet Tuomiokirkkoon. Ne ovat hänen muistomerkkinsä. Teräskartion liittäminen siihen ei osoita esteettistä eikä muutakaan tyylitajua.

Seppo Lehtinen
kouluneuvos