Lukijoilta

Jätemaksun
perii
Klara

Nimimerkki Mökkiläinen valitti kirjoituksessaan Mielipiteet-sivulla 20.12. Nauvon kunnan rahastuksesta jätemaksulla. Hän ei kuitenkaan maininnut jätemaksun pienuutta (300 mk/vuosi/mökki, jos kompostoi). Onneksi hän saa lohdun ostamalla kaikki tavaransa muualta kuin kesämökkikunnastaan ja jättämällä vain roskansa Nauvoon.

Jätemaksua ei peri Nauvon kunta vaan Klara, joka on Pidä saaristo siistinä ry:n "sisaryritys". Sen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa. Kuntalaisilta ja kesäasukkailta perittävän maksun lisäksi maksaa Nauvon kunta Klaralle useita satoja tuhansia markkoja vuodessa.

On mahdotonta valvoa, kuka vie roskansa minnekin, joten jätemaksu on perittävä kaikilta; ympärivuotisilta asukkailta suurempana kuin kesäasukkailta. Jätemaksun "suuruuteen" vaikuttaa myös se, että saaristosta kaikki jäte on kuljetettava pitkälle pois. Mm. kalliista kuljetusmaksuista ja hankalista yhteyksistä johtuen myös Nauvon kaupoissa tuotteet ovat kalliimpia kuin esimerkiksi kaupunkien suurmarketeissa.

Onneksi kaikki kesäasukkaat eivät ajattele Mökkiläisen tavoin vaan käyttävät myös kesäpaikkansa palveluja. Näin ne säilyvät ja kauppamatkat eivät muodostu yhtä pitkiksi kuin jätekuljetukset.

Nauvolainen yrittäjä