Lukijoilta

Tehokasvatetun kinkun
voi jättää ostamatta

Taas kerran joulun lähetessä ihmiset lähtevät sankoin joukoin kinkkuostoksille. Mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi millaisissa oloissa siat ovat lyhyen elämänsä eläneet?

Kuvittele hetki, että joutuisit elämään 120 hermostuneen ja kiukkuisen ihmisen kanssa koko elämäsi vailla ulospääsyä pienessä tilassa! Vastaavissa oloissa pidetään nykyaikana valtaosa lihakarjasta, broilereista ja munijakanoista. Monien lehmien ja sikojen oloja voisi verrata siihen, että olisimme kukin tungettuna kukin omaan siivouskomeroomme, kaulasta paikoillemme kahlittuna. Siat pidetään koko puolen vuoden mittaisen elämänsä ryhmittäin karsinoissa sisätiloissa. Teuraskokoa lähestyvät siat elävät 0,7 neliömetrin tilassa, mikä vastaa puoltatoista sanomalehden aukeamaa!!!

Ahtaus ja tekemisen puute saa aikaan eläimille voimakasta stressiä, mikä purkautuu mm. kumppaneiden puremisena ja nokkimisena. Tämän jälkeen ne viedään teurastettaviksi, jolloin kuljetusautot lastataan usein liian täyteen. Tämä aiheuttaa niille luunmurtumia ja muita vammoja.

Teurastamojen tappava työtahti: 270 eläintä tunnissa, lisää sikojen ym. stressin määrää kunnes ne lopulta pääsevät hengestään.

Lihasikoja teurastetaan vuosittain runsaat 2 miljoonaa mistä ylivoimaisesti suurin osa on peräisin tehokasvatuksesta. Monet kuluttajat ovat ryhtyneet suosimaan niitä ruokia, joitten tuotannossa eläimiä kohdellaan paremmin (esim. luomutuotteet) tai joilla ei ole mitään tekemistä eläinten kanssa. Mitäpä jos tänä jouluna jättäisimme kinkun ym. lihat ostamatta!!!

Oikeutta eläimille!