Lukijoilta

Eskelin liikennevalot
kaipaavat rytmitystä

Kirjoittajan kokemusten mukaan satamasta tuleva liikenne sujuu Linnankadulla hyvin, mutta toiseen suuntaan menevää liikennettä jarrutetaan liikennevalojen väärällä ajoituksella.
Kirjoittajan kokemusten mukaan satamasta tuleva liikenne sujuu Linnankadulla hyvin, mutta toiseen suuntaan menevää liikennettä jarrutetaan liikennevalojen väärällä ajoituksella.

Turussa Linnankadun uusimmat liikennevalot Eskelin parkkitalon ja teatteriaukion yhdistävän jalankulku- ja pyörätien suojana ovat välkkyneet jo viikkoja. Kulku Humalistonkadulta VPK:n pihan läpi ja parkkitalon osittain katetun käytävän kautta on nyt turvallista ja mukavaa. Kaupunki rakensi loivan pyörätien teatterisillan käyttäjille. Valitettavasti usein parkkipaikkaa etsivät autoilijat tukkivat tämän vanhasta tottumuksesta, pysäköiden autonsa juuri valoille johtavalle leveälle tielle.

Valojen rytmin tahdittaja ei ole ilmeisesti käynyt seuraamassa, miten liikenne sujuu. Se on mennyt osittain pieleen. Satamaan päin menevä liikenne pysähtyy kiltisti punaisten valojen syttyessä näissä uusissa valoissa. Ällistyneet autoilijat katselevat ihmeekseen, kun Eskelinkadun ja Linnankadun kulmassa palaa edelleen vihreä valo ja vaihtuu punaiseksi vasta n. 5 sek. kuluttua. Satamasta tuleva "punainen aalto" heittää tässä häränpyllyä.

Kaksi liikennekaistaa jää tämän johdosta tyhjänä seisomaan, vaikka niille mahtuisi parikymmentä autoa, jos satamaan päin kulkeva liikenne saisi jatkua Eskelinkadun kulmaan saakka sytyttämällä punainen valo siellä "rytmin mukaan" ja uusissa valoissa vasta 5 sekuntia myöhemmin. Jalankulkijat ja pyöräilijät jaksavat odottaa tuon ajan, joelta päin tulevat vaikka keskikorokkeella. Kyllä hitaampikin ehtii yli, ennen kuin valot vaihtuvat.

Satamasta tuleva liikenne pelaa hyvin, mutta sinne menevä puuroutuu pahasti, jonojen yltäessä ruuhka-aikoina Kristiinankadun kulmaukseen asti, jossa seisookin jo toinen jono. Linnankadulla kulkee vuorokaudessa nyt ehkä 25-30000 autoa, joten kadun vetokykyä ei saisi jarruttaa.

Aemeleus