Lukijoilta

Suurmiehille
arvoisensa
patsaat

Taas mentiin metsään. Eikö tässä mestari Wäinö Aaltosen kotikaupungissa osata arvioida mitään oikealla tavalla. Katsokaa nyt noita piispa Henrikin muistolle tuherrettuja "patsaita". Minun lapsenlapseni muovaa hienompia taideteoksia jo päiväkodissa. Missä on maku taidearvostelijoilta ja palkitsijoilta?

Mennäänpä mihin muuhun maahan tahansa, saamme ihailla hienoja kuvapatsaita, ihmisen näköisiä. Muistetaan myös omien suurmiestemme muistopatsaita, Aleksis Kivi, Snellman ym. jopa Akka ja kissa ovat saaneet arvoisensa muistokiven. Olemmeko niin avarauusajan ihmisiä, että muistamme suurmiehiämme jostakin lieriöstä, kivimöhkäleistä jne?

Tulee mieleen jopa hieno poikapatsas Kuopion kauppahallin edessä tai Minna Canthin muhkea olemus samassa kaupungissa. Eikö piispan muotoa ole missään kuvattu, vai eikö nämä kultturellit katsele vanhoja kirjoja?

Oikein hävettää ja harmittaa syytää nyt veromarkkoja sellaiseen möhkäleeseen, josta ei tiedä, mikä se on, mitä se esittää. Pyytäkääpä lapsenlapseni esitys patsaaksi, lyön vetoa, että se miellyttäisi sekä silmää että kansan mielipidettä.

Kauhistunut