Pääkirjoitus 23. 11. 1998:
Meksikossakin odotetaan
Suomen EU-puheenjohtajuutta
Meksikon ulkoministeri vierailee parhaillaan Suomessa. Rosario Greenin lausunnot ovat sisältäneet yllättäviäkin viestejä. Kun Suomi johtaa puhetta Euroopan unionissa ensi vuoden lopulla, Helsingin tapahtumia seurataan tiiviisti jopa Méxicossa asti.
Ulkomaansuhteitaan monipuolistava Meksiko neuvottelee vapaakauppasopimuksesta Euroopan unionin kanssa. Maa arvioi, että neuvonpito saataneen päätökseen juuri Suomen puheenjohtajakaudella. Siksi ei ole yllättävää, että ulkoministeri Rosario Green viipyy Suomen-vierailullaan lähes viikon.
Syntymässä oleva Meksiko-sopimus merkitsee EU:lle historiallista asiakirjaa, sillä vastaavanlaisia eurooppalainen yhteisö ei ole aikaisemmin tehnyt. Meksiko on puolestaan tähdentänyt, että EU-sopimus on maalle juuri nyt sekä ulko- että kauppapoliittisesti ykköskysymys. Tällä hetkellä Yhdysvaltojen osuus kattaa Meksikon ulkomaankaupasta noin neljä viidettäosaa; yksi viidesosa kuului vielä puoli vuosikymmentä sitten EU:lle, mutta Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan solmimisen jälkeen eurooppalainen yhteisö on jäänyt kymmeneen prosenttiin.
Suomella on Meksikoon muitakin suhteita kuin eräiden yritysten yhteydet verovapaisiin teollisuusalueisiin. Guatemalan kanssa Suomella ja Meksikolla on suunnitteilla niin kutsuttu kolmikantahanke; hankkeen tavoitteena on parantaa Meksikon ja Guatemalan välisen rajan asukkaiden elinolosuhteita. Suomi on vastannut myöntävästi myös Meksikon vetoomukseen hirmumyrsky Mitchin tuhojen lievittämiseksi. Suomi kanavoi eri teitä 104 miljoonaa markkaa käytettäväksi Väli-Amerikan maiden jälleenrakentamiseen.
Meksikon ulkoministeri kiitteli loppuviikosta Suomea siitä, että maamme on ensimmäisenä EU-valtiona saattanut voimaan unionin ja Meksikon välisen puitesopimuksen, joka koskee taloudellista, poliittista ja kehitysyhteistyötä. Samalla hän toivoi Suomelta tukea ajankohtaisissa neuvotteluissa vapaakauppasopimuksesta. Suomesta ministeri Rosario Green jatkaakin vierailuaan muhin Pohjoismaihin.
Suomi on jo osallistunut EU:n ja Keski-Amerikan maiden San Josén yhteistyöryhmään, joka kantaa Costa Rican pääkaupungin nimeä. Yhteistyöryhmä muistuttaa osaltaan talouden globaalistumisesta, jonka vallitessa myös Euroopan unionin ja esimerkiksi Meksikon kiinteät suhteet näyttäytyvät mitä luontevimpina.
Samalla kun seurataan EU:n ja Meksikon neuvottelujen edistymistä, on syytä toivoa Naftaan liittyvien ongelmien selvittämistä. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon vapaakauppasopimus on laajentanut ja helpottanut maiden välistä kauppaa. Nafta ei kuitenkaan ole tuonut mukanaan ainoastaan myönteisiä asioita. Kaupan kasvun myötä myös Meksikosta pohjoiseen salakuljetettujen huumeiden määrä on noussut huomattavasti. Teksasin osavaltion viranomaisten mukaan suuri osa salakuljetettavista huumeista kulkeutuu nimenomaan USA:n läpi Meksikosta Kanadaan kulkevaa valtatie 35:tä pitkin.
Kansainvälistä yhteistyötä kaivataan myös huumeidenvastaisessa taistelussa. Siksi Nafta-sopimuksen antamat kokemukset sopii ottaa huomioon niin hyvässä kuin pahassakin myös niissä järjestelyissä, jotka - kaikista huomattavista eroavuuksista riippumatta - tulevat kysymykseen Meksikon ja Euroopan unionin taloudellista yhteistyötä hahmotettaessa.