Lukijoilta

Päivän pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Paljastava terveysselvitys

Juuri kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari oli ehtinyt vakuuttaa, ettei hän näe tarpeelliseksi levitellä tietoja terveydestään eikä matkustelustaankaan, saatiinkin varsin paljastava terveysraportti.

Ehkä presidentti halusi näyttää kansalle, että jos jommankumman, terveyden tai matkustelun on oltava rempallaan, niin olkoon se sitten terveys. Tarkoitus on joka tapauksessa klonksutella eteenpäin. Onhan yläpää ilmeisesti ihan kunnossa!

Vakavasti puhuen kysymys on hyvin vakavasta asiasta. Tasavallan presidentin, valtiollisen instituutin terveys ei ole pelkkä yksityisasia. Ja kun julkinen paine terveysraportin antamiseen voimistui kuukausi kuukaudelta, instituutti taipui.

Presidentti valtuutti henkilääkärinsä Janne Reitalan laatimaan lausunnon, joka perustui syksyn aikana useamman erikoislääkärin tekemiin, ilmeisen perusteellisiin tutkimuksiin.

Tällä viikolla julkistettu lausunto on kattava ja oikeastaan aika tyly. Tuskin iltapäivälehtien toimittajatkaan vaativat tarkempia yksityiskohtia maksa- ja kolesteroliarvoista, pulssin tasosta tai muusta vastaavasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seikkaperäinen raportti kertoo selkeää kieltään siitä, että presidentin polvinivelissä on vaikea-asteisia kulumia. Lonkissa ja lannerangassa on vähäisempiä kulumamuutoksia. Lisäksi huolenaiheena on verenpainetauti ja korkeahko kolesterolitaso.

Presidentin sydän, keuhkot, maksa, munuaiset, haima ja sappitiet todettiin toiminnoiltaan normaaleiksi. Aivojen kuntoon tutkimusta ei ole ulotettu. Ainakaan siitä ei ole lausunnossa mainintaa.

Lausunnon yhteenveto päätyy siihen, että tutkimuksissa ei ole tullut ilmi ylipainon ja tuki- ja liikuntaelimistön kulumamuutosten lisäksi uusia, terveydentilaan tai suorituskykyyn vaikuttavia sairauksia tai löydöksiä.

Presidentin näkyvin vaiva liittyy tietenkin liikuntaelimiin, joita rasittaa vuosikymmeniä jatkunut selvä ylipaino. Herkulliset lounaat ja illalliset ovat jättäneet lähtemättömät jälkensä.

Ahtisaaren elämäntapoihin tuskin on odotettavissa ratkaisevaa muutosta. Laihduttaminen on ollut paljon helpompaa verbaalitasolla kuin käytännössä. Sen vuoksi edessä on väistämättä keinonivelleikkauksia.

Raportissa viitataan "lähivuosina" vaadittavaan leikkaukseen, mutta miksi vasta lähivuosina, kun vaivat ilmiselvästi pahenevat koko ajan. Eikö viisaampaa olisi mennä hoidattamaan polvet kuntoon mahdollisimman pian, jolloin presidentti olisi fyysisestikin iskukunnossa paitsi vaaleissa, myös jo Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana ensi vuoden loppupuoliskolla?

Ahtisaaren kävelyvaikeuksista näyttää televisiossa tulleen toimittajille jatkuvan, sinänsä tarpeettoman osoittelun kohde.

Ei riitä, että presidentin ponnistelua portaissa veivataan edestakaisin Iltalypsyn tapaisissa viihdeohjelmissa, vaan samaan syyllistyvät televisiouutisetkin. Lähes säännönmukaisesti tv:n kuvavälähdykset ovat tilanteista, joissa Ahtisaaren liikkuminen saadaan näyttämään mahdollisimman vaivalloiselta.

Vai onko vammaisuuden korostaminen nykymedian mielestä urhoollista journalismia? Muistettakoon, että USA:n Franklin Roosevelt johti maata pyörätuolista monta vaalikautta ilman kummeksuntaa.

Vaikka Ahtisaaren terveydentilassa on parantamisen varaa, mikään ei estä häntä lähtemästä täysillä presidenttikisaan toinen kausi tähtäimessä. Näin ilmeisesti myös tapahtuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

P.S. Eurokansanedustaja Paavo Väyrystä (kesk) on jälleen kohdannut harmittava takaisku. Hän ei pääse Suomen eduskuntavaalien ehdokkaaksi puolueensa Uudenmaan piirin listalle, vaikka hän on ihan terve, laihduttanutkin.

Aina Paavoa sorretaan. Nyt häntä uhkaa jopa jääminen vastustamansa EU:n panttivangiksi!

Nukuttuaan yhden yön yli Väyrynen rakensi jo marttyyrin sädekehää lupaamalla selvittää puoluejohdon roolin hänen kampittamisessaan. Ja jatkoa seuraa varmasti.

Paavo ei jää tuleen makaamaan, vaan hän nousee siipirikkonakin ylös vaikka tuhkasta kuin muinainen Fenix-lintu. Jos Väyrynen toden teolla haluaa ehdokkaaksi Uudellemaalle, niin hänhän sinne myös menee. Jos hän ei pääse oman puolueensa listalle, niin Paavo voi perustaa vaikka oman vaaliyhdistyksen.

Väyrynen sopisi hyvin myös Remonttiryhmän listalle Risto Kuisman seuraksi. Onhan niitä roskapankkejakin, niin miksei myös tunkioksi työnnettyjä puolueita.

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.