Lukijoilta

Miksi lait sallivat väärinkäytökset

Edesmennyt tullineuvos Veikko Vennamo tapasi silloin uuden puolueen perustamisen aikoihin todeta useasti, että: Kyllä kansa tietää. Viimeisen vuoden aikana on saatu tuta Vennamon olleen täysin oikeassa.

Kaikki minkä kansa tietää tapahtuneen väärin on silti kuitenkin tapahtunut voimassa olevien lakien puitteissa täysin laillisesti. Missä nyt on vika? Miksi määrätyt henkilöt saavat tehdä mitä vain haluavat, ja vielä omilla ehdoillaan?

Tähän on mielestäni helppo vastata: Syy on lainsäädännössä, tai sopiiko tähän paremmin se sanonta, että laki on niin kuin se luetaan.

Maailman sivu on ollut niin, että nakkivaras kyllä tuomitaan raskaimman jälkeen, mutta suuret talousrikolliset pystyvät luikertelemaan itsensä vapaiksi niin rangaistuksista kuin korvauksistakin.

Aikanaan kuuluisa Volvo Markkanen lausui televisiossa, että laittomin keinoin rahan vieminen pankkitiskin asiakkaan puolelta on pientä, kyllä ne suuret määrät on viety siltä puolelta tiskiä missä johtajat ovat. Väitteessä on paljon totta, se on tässä 90-luvulla todettu monta kertaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näitä vinoutuneita lakeja ei saada koskaan sellaiseksi, että ne kohtelisivat kaikkia kansalaisia samalla tavalla, sillä vanha sananlasku sanoo: Herra on herra helvetissäkin.

Tällä hetkellä kansaa ja mediaa puhuttanut velan anteeksianto miljoonia markkoja vuodessa ansaitsevalle henkilölle jää ikuisesti kansan mieleen, vaikka se heti jollakin tavalla korjattaisiinkin. Ainoa kansan hyväksymä ratkaisu on se, että kyseisen henkilön kanssa tehty velan kohtuullistamissopimus puretaan ja hän tuomitaan maksamaan se korkeimman oikeuden tuomitsema korvaus, 11 miljoonaa markkaa kokonaan. Se on suuri raha kieltämättä, mutta suhteellisesti ottaen kyseistä henkilöä ajatellen tuomio on todella suhteellinen ja kansalaisten mielestä oikea.

Toivottavasti tämä kyseinen asia hoidetaan nyt loppuun saakka, asian uudelleen käsittelyyn otto on niin kuin hoitava salva kirveleviin haavoihin.

Heikki Niittymäki