Lukijoilta

Asevelvollisuus
kestävä ratkaisu

Pääesikunnan julkaiseman selvityksen mukaan palkka-armeijan kustannukset olisivat yli kaksinkertaiset nykyiseen asevelvollisuusjärjestelmään verrattuna. Selvityksen mukaan 43000 miehen palkka-armeijan kustannukset olisivat noin 25 miljardia markkaa vuodessa. Viimeistään tämä laskelma osoittaa järjettömäksi spekulaatiot Suomen siirtymisestä asevelvollisuuteen perustuvasta puolustuksesta palkka-armeijaan.

Yleinen asevelvollisuus sopii erinomaisesti juuri Suomen kaltaiselle suuren pinta-alan ja pienen asukasluvun omaavalle maalle. Kriisitilanteessa Suomen puolustamiseen tarvitaan riittävän suuri reservi. Tällaista reserviä ei palkka-armeijasta kerry.

On myös hyvä muistaa, että asevelvollisuuteen perustuva puolustusjärjestelmä on maamme historiassa ehtinyt osoittaa toimivuutensa.

Tärkein asia, joka Suomen nykyjärjestelmässä tulisi pikaisesti muuttaa, on kertausharjoitusmäärärahojen nosto lamaa edeltävälle tasolle; vain riittävästi harjoitettu reservi toimii tehokkaasti kriisitilanteessa. Uusimmat ase-, viesti- ja tulenjohtojärjestelmät ovat hyvin teknisiä ja monimutkaisia. Näiden järjestelmien optimaalinen hallinta vaatii huomattavasti nykyistä suurempia kertausharjoitusmääriä.

Niko Aaltonen
kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen
reservin vänrikki