Lukijoilta

Lapset tervetulleita
Turun linnaan

Nimimerkki Tyrmistynyt ihmetteli (TS 3.10.) Turun Sanomien otsikkoa "Lapsille kielto Turun linnan tyrmiin" linnan vankilakierroksesta 25.9. kertovan artikkelin yhteydessä. Otsikko oli lehden oma, mutta johtui 15 vuoden suositusikärajasta, joka museossa katsottiin sopivaksi kierrokselle osallistuville.

Olemme museossa kyllä tietoisia siitä, että televisio-ohjelmissa ja elokuvissa näytetään nykyään paljon pahempaakin, kuten kirjoittaja toi esille. Siitä huolimatta emme halunneet toimia samoin.

Suositusikäraja ei suinkaan johdu siitä, että pitäisimme linnan vankiloita lasten silmille sopimattomina - ovathan ne päivittäin kaikkien kävijöiden nähtävissä. Rajoitukseen päädyttiin kierroksella käytetyn opastustavan vuoksi.

Oppaina toimivat pahantapaiset ja pahasuiset vangit, jotka usein räväkällä tavalla kertovat oman tarinansa - rikokset ja rangaistukset - yleisölle. Rikoksien yhteydessä kerrotaan myös lapsensurmasta, josta suurin osa naisten kuolemantuomioista menneinä vuosisatoina langetettiin. Ainakaan nämä tarinat eivät ole kaikille lapsille sopivaa kuultavaa.

Turun linnassa on jo toista vuotta järjestetty lapsille elämyksellisiä ritariseikkailukierroksia, joihin esimerkiksi viime kesänä osallistui yli 15000 kävijää.

Linnassa on lisäksi niin lapsille kuin aikuisillekin paljon muuta nähtävää. Kaiken ikäiset kävijät ovat edelleenkin tervetulleita Turun linnaan.

Marita Söderström
Tiedottaja
Turun maakuntamuseo