Lukijoilta

Raisiolaiset eivät pääse enää
aluesairaalansa fysioterapiaan

Raision kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta jysäytti tiedoksi 21.9. oikein kunnon Viipurin pamauksen Raision aluesairaalan fysioterapiaosastolle: "Sosiaali- ja terveyslautakunta irtisanoo fysikaalisten palvelujen oston Raision seudun aluesairaalalta avopalvelujen osalta alkaen 1.1.1999. Jo tänä vuonna palvelujen oston edellytetään supistuvan niin, että 200000 markan määräraha ei ylity. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti."

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät raisiolaiset pääse enää lainkaan aluesairaalaan polikliiniseen fysioterapiaan, koska sopimus käsittää mm. fysikaalisen hoidon palvelujen oston: "ostajan ylläpitämän terveyskeskuksen toimialueen asukkaille sekä terveyskeskuksen vuodeosastolle ostajan päättämässä laajuudessa." Ostajan määräämä laajuus 200000 mk on ylittynyt, joten palvelut poistuvat kuntalaisten käytöstä välittömästi.

Käytännössä saimme sentään luvan hoitaa keskeneräiset hoidot loppuun. Uusia asiakkaita emme enää saa ottaa. Vastaisuudessa terveyskeskuksen vuodeosastolta, aluesairaalan vuodeosastolta kotiutuva, aluesairaalan poliklinikalta, Tyksistä tai terveyskeskuslääkäriltä välitöntä fysioterapiaa tarvitseva lähetteen saanut raisiolainen asiakas ohjataan terveyskeskuksen fysioterapiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihmettelen suuresti, millä kolme viranhaltijaa (vahvuus on neljä, joista yksi on äitiyslomalla eikä tehtävään ole palkattu sijaista) pystyy selviämään moisesta urakasta entisten töidensä lisäksi, kun nyt lakkautettujen avopalvelujen määrä työllisti aluesairaalan fysioterapiaosastolla vuodessa yhden viranhaltijan, jolle on nyt piiristä löydyttävä uusi työpaikka.

Jos toimintaa pystytään yhtäkkiä tehostamaan näin paljon, nousee esiin väistämättä kysymys: miten vähän onkaan tehty aiemmin ja miksi ja miksi toimintaa tehostetaan vasta nyt?

Voidaan myös kysyä, joutuvatko kaikki aluesairaalassa ennen "halpaa 30 mk/kerta julkista fysioterapiaa" saaneet asiakkaat sittenkin kalliiseen yksityiseen Kelan korvaukseen oikeuttavaan hoitoon? Jos eivät, niin ketkä kuuluvat niiden onnekkaiden joukkoon, jotka Raisiossa saavat vielä nauttia fysioterapian yksilöllisistä avopalveluista 30 mk/kerta?

Mieleni tekee myös kysyä, onko tämä esimakua siitä, miten "reilu Raisio" tulee jatkossa ajamaan tahtonsa läpi, kun se ei onnistunutkaan kireällä aikataululla heti saamaan hallintaansa 20 sairaansijaa aluesairaalasta.

Mihin tässä kaikessa unohtuu hoitoa tarvitseva ihminen, jolla ei syystä tai toisesta ole varaa hakeutua kalliiseen yksityishoitoon?

Virpi Sainio
Raision aluesairaalan
fysioterapian osastonhoitaja