Lukijoilta

Suomi 1948 -kolumni
Veli Junttila:
Merkillinen lentomatka

Suomen Tietotoimisto välitti lauantaina 9. lokakuuta 1948 lehtiin suurta huomiota herättäneen uutisen kuopiolaisen nuoren keksijän lentomatkasta omatekoisella rakettikoneella.

Ilmeisesti Savo-lehdestä lähtenyt sensaatio oli tietysti tuoreeltaan Turun Sanomissakin. Tosin uutinen leimattiin heti epäilyttäväksi. "Merkillinen lentomatka: Suomen tietotoimisto välitti eilen lehdellemme seuraavan mielikuvituksellisen uutisen:

Torstai-iltana tapahtui Kuopiosta Suonenjoelle mielikuvituksellinen lentomatka, kuopiolaisen nuorukaisen Silvo Sokan lentäessä 3,5 minuutissa tämän 50 kmn matkan omatekoisella reaktiokoneellaan...

17-vuotiaan keksijänuorukaisen laite, jota hän oli rakennellut viime helmikuusta lähtien, oli 7 metrin pituinen, sikarinmuotoinen ja omatekoista polttoainetta käyttävä ja kokonaan siivetön peräsinlaitetta lukuunottamatta.

Lähtö tapahtui pitkin lähtörataa n. 60 asteen kulmassa, ja radioteitse lentäjä antoi ilmoituksen maassaolevalle avustajalleen viimeisen kerran 7 metrin korkeudesta. N. 3,5 minuutin kuluttua lähdöstä tiedonannot loppuivat, jolloin avustaja luuli laitteen räjähtäneen ja hajonneen joko ilmanvastustuksesta tai jostain muusta syystä johtuen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myöhemmin selvisi, että polttoainesäiliöön tulleen vuodon vuoksi lentomatka oli päättynyt Suonenjoen kohdalle, missä laite lentäjän ohjaamana tai liitolennossa laskeutui Suonteen selälle ja painui pohjaan. Ohikulkijat löysivät Sokan tajuttomana järven rannassa, minne hän oli uinut ja toimittivat hänet lääkärin hoitoon. Myöhemmin yöllä keksijän isä nouti hänet autolla Kuopioon."

Seuraavan päivän juttua varten TS:sta oli soitettu Kuopion poliisimestarille majuri evp M.S. Simojoelle, joka leimasi koko jutun mielikuvituksen tuotteeksi.

Lehtemme oli yhteydessä myös muihin lähteisiin Kuopiossa, kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön ilmailuosastoon, valtiolliseen poliisiin ja eräisiin muihin paikkoihin. Mikään näistä lähteistä ei voinut vahvistaa eikä kumota uutista.

Kuopio vilisi lauantaina sanomalehtimiehiä, valokuvaajia sekä ilmailuasiantuntijoita. Iltapäivällä saapui lisää lehtimiehiä erikoiskoneella Helsingistä. Myös ensimmäinen ruotsinmaalainen toimittaja saapui ja seuraavana päivänä brittiläinenkin.

Rakettilentäjä oli koko päivän poliisin kuulustelussa ja illan suussa hän suostui lähtemään poliisin ja lehdistön kanssa lähtöpaikalle Riistavedelle. Sieltä ei kuitenkaan mitään löytynyt, sillä salaperäinen raketin rahoittaja ja toinen kehittelijä insinööri Ganzeuge oli korjannut kaikki jäljet ja sitten kadonnut.

Se saatiin tietoon, että raketin nopeus oli ollut 800-900 kilometriä tunnissa, jopa 1800 kilometriä. Keksijä oli löydetty Suonenjoen maamieskoulun läheltä kohmettuneena ja puolikuolleena ja viety toipumisen ja kuulustelujen jälkeen putkaan.

Uutinen lupasi arvoituksen selviävän, kun syvälle uponnutta 2000 kiloa painavaa konetta ryhdytään nostamaan. Lentäjä oli lauantai-iltana kertonut, että teräsrakenteinen raketti oli koottu Jännevirralla eräässä ladossa ja raahattu sieltä lähtöpaikalle. Raskain koneosa oli kuljetettu kolme kilometriä pöllirakennelmaa pitkin lähtöradalle.

Juttu puhutti pian koko Suomen kansaa. Maanantain uutisissa ankkaa ammuttiin edelleen alas ja kerrottiin, että "lentomatka" oli tehty polkupyörällä. Tosin vihjaistiin, että keksijän laskuun valettaisiin parhaillaan uutta rakettia Kuopion ammuslataamolla, mutta viranomaiset eivät päässeet tutkimaan asiaa sunnuntaipäivän johdosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiistain 12. päivän TS:ssä oli juttu, että Silvo Sokka oli tunnustanut keksineensä jutun ja nyt häntä suuresti hävettää. Sokan selostus oli hyvin ristiriitainen. Hän kertoi joutuneensa työttömäksi ja hän oli päättänyt lähteä työnhakuun Pohjoismaihin, mutta järjestää asian siten, että hänen luultiin kuolleen. Siinä tarkoituksessa hän kirjoitti ja lähetti Savon toimitukselle kirjeen onnettomasti päättyneestä lentomatkastaan. Hän oli jo torstaina ajanut pyörällä Suonenjoelle, mutta joutunut lopulta tajuttomuutta teeskennellen maamieskoulun pihalle. Kun taskusta löytyi henkilöllisyystodistus, katoaminen epäonnistui ja hän sepitti jutun rakettikoneen uppoamisesta.

Kirjoittaja Veli Junttila on Turun Sanomien toimittaja.