Lukijoilta

Kohti kontrolliyhteiskuntaa?

"Valtuustokin vahtii Vehmaan yössä liikkuvia" uutisoi Turun Sanomat 26.9. On kiistämätön tosiseikka, että rikollisuuden ja ilkivallan lisääntyminen huolestuttaa ihmisiä. Ja aiheestakin, mutta keinoja kannattanee miettiä. Kirjaanpa omia kokemuksiani vastaavasta toiminnasta muutaman vuoden takaa.

Kaunis syyskuinen perjantai-ilta. Pesäpallojoukkueemme oli järjestänyt paikallisella nuorisotalolla diskoillan alle 12-vuotiaille ala-astelaisille. Koska nuorisotalo oli yli 12-vuotiailta suljettu, nämä vanhemmat kokoontuivat viereisellä kunnan päiväkodin alueella. Meno heidän joukossaan oli normaalia perjantai-ilottelua, vauhtia antoi ruokakaupasta keploteltu keskiolut. Yhdeksän korvilla ensimmäinen 14-15-vuotias teini kuukahti tajuttomana tantereelle. Parin hänen kaverinsa kanssa lähdin kantamaan uuvahtanutta kohti huvipaikan pihalla olevaa autoani.

Ennen kuin sain oven auki, pihalle kaarsi paikallisen yöpartiotoiminnan edustaja. Hän juoksi lehtiö kädessään luokseni ja huusi kuka olen. Ilmoitin nimeni, tehtäväni (järjestysmies, nauha käsivarressa) ja harrastukseni (pesäpallojaoston puheenjohtaja, paikallisen kunnanhallituksen - silloinen - puheenjohtaja). Raportoinnin jälkeen pyysin häntä auttamaan kaverin autoon, oli aika viedä veijari kotiin pehkuihin. "Mutta mikä on tämän juopon nimi?" tuli huutaen seuraava kysymys. Ilmoitin että asia ei kuulu hänelle ja pyysin häntä pistämään lehtiön pois ja välittömästi poistumaan huvialueelta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TS:n uutisessa todetaan, että partioiden ohjeissa sanotaan, että partion työvälineet ovat kynä ja paperi. Havainnot kirjataan ja talletetaan. Ne voivat olla poliisin apuna, jos alueella on sattunut rikos tai on tehty ilkivaltaa.

On erittäin mielenkiintoista, jos poliisi kouluttaa (kehottaa?) ylläpitämään rikollisuuteen tai ilkivaltaan epäillyistä nimirekisteriä. Meillä on erittäin tiukka henkilörekisterilaki ja -asetus. Poliisi ei liene viranomainen, joka antaa luvan kyseisen rekisterin ylläpitoon tai yleensä henkilötietojen keräämiseen. Yöpartiotoiminnan yhteydessä kerättyä tietoa on kuulemma levitelty yhteisissä tupailloissa tyyliin, jolla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen tarkoituksen kanssa.

En millään tavoin halua puolustella ilkivallantekijöitä tai rikollisia. Järjestäytyneessä yhteiskunnassa on vain olemassa olevat välineet, joilla asiaan pitää puuttua. Jos poliisi ei ehdi joka paikkaan, on poliiseja liian vähän. Jos nuoriso oirehtii, on kunnassa liian vähän nuorisotyötä tekeviä ammattilaisia. Kansalaisyhteiskunta on arvo jota kannattaa puolustaa - kontrolliyhteiskuntaa tuskin monikaan kaipaa.

Jos laman kurimuksessa tuli tehtyä liikaa leikkauksia, niin olisikohan syytä kääntää kurssia. Mitäs jos Vehmaan valtuutetut vetäisivät verkkarit päälle ja lähtisivät kentälle pelaamaan palloa nuorison kanssa. Nuorissa on tulevaisuutemme.

Ismo Söderling
Rusko