Lukijoilta

Keskusta ei ole pyytänyt Natolta sotatoimia

Uutinen Euroopan parlamentin liberaaliryhmän (ELDR) Kosovoa koskevasta päätöslauselmasta (TS 13.9.) antoi harhaanjohtavan kuvan siitä, mikä on keskustan toimintalinja eurooppalaisessa puolueyhteistyössä. ELDR-ryhmän enemmistön into pyytää Natolta yksipuolisia sotatoimia oli saanut toimittajan päättelemään, että se olisi myös Suomen Keskustan kanta. Näin ei kuitenkaan ole.

Uutinen Kosovo-julkilausumasta koski siis Euroopan parlamenttiryhmän eikä puolueen kannanottoa. ELDR-puolueella on myös Kosovon tilanteesta julkilausuma, mutta siinä ei pyydetä Naton yksipuolisia sotatoimia. ELDR-puolueen neuvosto kokoontui äskettäin sen jälkeen kun parlamenttiryhmä oli pitänyt kokouksensa. Puolueen neuvostossa käytiin Kosovosta lyhyt keskustelu ja todettiin ryhmän kannanotto.

Totesin siinä yhteydessä puheenvuorossani, että ryhmän kannanotto ei vastaa Suomen Keskustan näkemystä. Sanoin, että keskusta ei voi vaatia rauhaanpakottamis- tai muiden joukkojen menoa Kosovoon ilman YK:n turvallisuusneuvoston tai ETYJ:n mandaattia. Puheenjohtaja Elleman-Jensen totesi, että puolueellahan on oma voimassa oleva, erilainen kantansa eikä ryhmän kannoista ole tarpeen käydä sen laajempia keskusteluja enää. Suomen Keskustan ELDR-ryhmän puheenjohtaja Paavo Väyrynen myös vahvisti minulle, että he olivat äänestäneet ryhmän Nato-vetoista kannanottoa vastaan, mutta olivat jääneet vähemmistöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ulkopolitiikkaa koskevissa kannanotoissa heijastuvat luonnollisesti eri maiden erilaiset turvallisuuspoliittiset valinnat. Jos ELDR:n Euroopan parlamentin ryhmä tekee näissä asioissa äänestyspäätöksiä, ovat tietysti Nato-jäsenmaat enemmistössä, kun ne ovat sitä Euroopassakin. Tämä ei ole kuitenkaan vain Suomen Keskustan ongelma vaan juuri samat erot tulevat näkyviin kaikkien Euroopan parlamentin ryhmien työssä sosialisteista konservatiiveihin.

Onneksi kuitenkaan Euroopan parlamentilla ei ole EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kovin paljoa päätösvaltaa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaukset tehdään EU:ssa ministerineuvostojen kokouksissa, joissa tavoitteena on yksimielisyys. Amsterdamin sopimuksen myötä näin tulee olemaan jatkossakin.

Maria Kaisa Aula
Keskustan varapuheenjohtaja