Lukijoilta

Väkivalta ei ole viihdettä,
vaan se tuhoaa ja tappaa

Televisiossa saatetaan käsitellä ajankohtaisohjelmassa nuorten ja jopa lasten tekemiä väkivaltarikoksia ja murhia ja pohtia syitä niihin. Melkeinpä heti perään samasta ruudusta esitetään viihteenä ryöstöjä, raiskauksia, väkivaltaa ja murhia, jotka vieläpä saatetaan mukavasti katkaista mainoksilla, joissa myydään erilaisia hyvää oloa aiheuttavia tuotteita.
Suomalainen(kin) media muokkaa ylikansallisen viihdeteollisuuden kanssa kuolettavan tehokkaasti kasvavien lasten ja nuorten mieltä suuntaan, jossa väkivallan käytön kynnys on höylätty hyvin matalaksi.
Lasten ja nuorten väkivallan käytön yleistymisessä on varmasti monia syitä. Kotien vastuu on suuri, isät ja äidit kasvatustehtävässään ovat avainasemassa.
Median ja viihdeteollisuuden merkitystä on kuitenkin vähätelty. Toisinaan tuntuu, että se on nyky-yhteiskunnassa jonkinlainen tabu, jota ei saa arvostella saati vaatia mukaan vastuuseen. Tappamisen psykologian erikoisasiantuntija Yhdysvaltojen armeijassa, everstiluutnantti Dave Grossman, kirjoittaa artikkelissaan (Christianity Today, elokuu 1998): "Nykyisin yhteys mediassa esiintyvän väkivallan ja yhteiskunnassa esiintyvän väkivallan välillä on osoitettu varmemmin kuin tupakan ja syövän keskinäinen yhteys...Aivan kuten armeija valmentaa ihmisiä kykeneviksi tappamaan, me valikoimatta teemme samoin lapsillemme, mutta ilman armeijan turvajärjestelyjä."
Yhdysvaltojen lääketieteellisen yhdistyksen julkaisu The Journal of the American Medical Association julkaisi tutkimuksen tv-väkivallasta, joka osoitti television yleistymisen tutkimusryhmässä välittömästi lisänneen räjähdyksenomaisesti väkivaltaa lasten leikkikentillä ja seuraavan 15 vuoden kuluttua murhat kaksinkertaistuivat kyseisessä tutkimuskohteessa.
Lapsuudessa tapahtuva pitkäkestoinen altistuminen televisiolle on taustasyy arviolta noin puoleen Yhdysvalloissa tehtyihin murhiin, eli noin 10000 murhaan vuosittain.
Television, elokuvien, videopelien yms. väkivalta ei suoraan tapa ketään. Mutta se tuhoaa väkivallan vierastamiseen ja vastustamiseen vaikuttavia tekijöitä psyykessämme ja muokkaa kohden vääristynyttä mielihyvän saamista väkivallasta.
Väkivaltaa tulee vastustaa ja pyrkiä poistamaan sellaiseen johtavia tekijöitä. Väkivaltaa tulee vastustaa myös televisiossa, elokuvissa, videopeleissä ja muussa viihteessä. Väkivalta ei ole viihdettä, vaan se tuhoaa ja tappaa.
Vai olemmeko jo tulleet julkisessa keskustelussa pisteeseen, josta Time-lehti kirjoitti (huhtikuu 1998) Arkansasin Jonesboron koulunpiha-murhien jälkeen: "Mitä tulee media-väkivaltaan, keskustelu siitä alkaa lähestyä samaa tilaa kuin tupakan terveysuhasta puhuminen jokin aika sitten -keskustelu on pääättynyt. Ani harvat tutkijat jaksavat enää kiistää sitä, etteikö verenvuodatus televisiossa ja elokuvissa vaikuttaisi lapsiin, jotka niitä katsovat."
Vaikka kaikki tiedämme televisioissa olevan "pois päältä" -nappulan, harvemmin sitä käytetään.
Hannu Vuorinen

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy