Lukijoilta

Sairaalamaksut tulojen mukaan

Terveyskeskusmaksu tulee, ei tule, ja niin edespäin. Turun päättäjät jahkailevat asiasta, joka myöhemmin kuitenkin ratkeaa maksun puolelle. Näinhän käy päiväkirurgiamaksun kanssa. Tällainen 100 prosentin maksu ihmetyttää, kun inflaatio laukkaa noin 1,5 prosentin vuosivauhtia.

Sairaalan päivämaksu nousee myös noin 20 prosenttia, kun kotiinlähtöpäivästä veloitetaan normaali päivämaksu.

Terveyskeskuskäynneistä peritään kolme kertaa 50 markkaa, mitä en pidä suurena vuoden lääkärissäkäynneistä.

Kroonikkona olen joutunut joka kerta maksamaan 100 mk käydessäni erikoislääkärin vastaanotolla Turun kaupunginsairaalassa. Pidän sitä sopivana, kun olen saanut avun sairauteeni. Yksityisvastaanotolla hinta olisi aivan toista luokkaa.

Kun näitä maksuja nyt ruvetaan nostamaan niin pitäisi kuitenkin mielestäni huomioida myös maksajan tulot. Esimerkiksi pien- ja keskisuuren eläkkeensaajan tuloista päiväkirurgian maksu vie 2-3 vuorokauden tulon, kun taas työssäkäyvä palkansaaja selviää alle päivän palkalla maksusta.

Jos kävisi niin huono tuuri, että joutuisi jäämään sairaalahoitoon pitemmäksi aikaa, niin se olisi katastrofi pienituloiselle.

Siksi ehdotankin siirryttäväksi kaksihintajärjestelmään, jossa maksut määräytyvät tulojen mukaan. Onhan tällainen käytäntö jo liikennelaitoksella, jossa eläkeläiset ja opiskelijat maksavat eri hinnan kuin työssäkäyvät.

Näin on