Lukijoilta

Raision aluesairaalan alasajo,
kuntienko tahto!

Kirurgian ylilääkäri Mikko Isomäki puuttui 2.9.98 TS:n yleisönosastokirjoituksessaan oikeutetusti tärkeään asiaan; Raision aluesairaalan mahdolliseen alasajoon. Hän kysyy miksi kuntien johtavat virkamiehet ja päättäjät ovat hiljaa asiasta.

Johtavien viranhaltijoiden puolesta en voi vastata, mutta oma ja uskoakseni useiden muidenkin kunnallisten päättäjien hiljaisuus johtuu siitä, että virallisesti meille ei ole tiedotettu Raision aluesairaalan suunnitelluista toiminnan muutoksista. Puhumattakaan siitä, että meillä olisi ollut mahdollisuus osallistua asian valmisteluun. Koko hankkeen suunnittelutyö on tehty suuressa hiljaisuudessa ja päättäjiltä täysin salassa.

Ei liene korrekti ja hyväksyttävä tapa hoitaa tämäntapaista valmistelua siten, että päättäjät lukevat asiasta lehtien uutisista, ennenkuin he ovat saaneet minkäänlaista virallista tietoa suunnitelluista muutoksista.

Raision aluesairaalan potilaspaikkojen myynnin vaikutus koko sairaalan toimintaan on varmasti sen tapainen kuin ylilääkäri Isomäki pelkää. Kuntien, esimerkiksi Mynämäen kannalta, seuraukset ovat katastrofaaliset. Terveydenhoito ja erityisesti erityissairaanhoito tulevat kunnille kalliiksi. Nämähän ovat kustannuksia, joihin peruskuntien on vaikea vaikuttaa, ainakaan hintoja alentavasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näin radikaalit supistukset ja toiminnan muutokset, joista hyötyy vain yksi aluesairaalan peruskunnista, loukkaa muiden kuntien oikeuksia. Missä hoidetaan jatkossa Mynämäen sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat? Tiedän, että asiaan voidaan antaa parikin vastausta, mutta ovatko ne potilaan kannalta inhimillisiä ja samanhintaisia kuin Raisiosta tähän asti saadut palvelut!

Uskon, että asia ei etene ilman vastustavia kannanottoja, kun kuntien edustajat ensikertaa ensi viikolla kokoontuvat kuulemaan selityksiä asiasta. Tullakseen voimaan Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin valtuustossa, hanke tarvitsee taakseen 2/3 niiden kuntien edustajista, joita asia koskee. Huomattavaa on sekin, että samaisen elimen valtuuston jäsenenä en ole saanut virallista tietoa Raision aluesairaalan suunnitelluista muutoksista. Jaksan ja haluan kuitenkin uskoa, että peliä ei ole vielä menetetty.

Marja Virpi
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Mynämäki
Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen