Lukijoilta

Byrokratia tappaa
moraalin

Ruokapäällikkö Sanna Hovi sanoo Turun Sanomien Koulut & kurssit -liitteessä 12.8., että Turun kouluissa ei tarjota vegaaniruokaa, koska se ei täytä kolmannesta oppilaiden päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Puisevasti hän toteaa, että päätös on tullut opetushallitukselta asti. Haluamme kuitenkin kertoa asian toisen puolen, jota joudumme elämään.

Kun koulussa on mahdollisuus saada vain lakto-ovo-vegetaarista ruokaa, me vegaanit jäämme ilman. Ainoa, mitä meille on tarjolla, on vettä ja leipää. Sen lisäksi, että tämä ruoka jää kauaksi Hovin ja opetushallituksen tavoitteista, se jättää oppilaan nälkäiseksi. Usein koulupäivän viimeiset tunnit kuluvat tyhjyydestä kipeää vatsaa ajatellessa ja nälästä uupuneena. Minkä takia opetushallituksen päätökset luovat esteitä oppilaiden koulunkäynnille?

Vegaaneille on annettu ratkaistavaksi vaikea dilemma: Jos ei alistu ylempien tahtoon, saa kärsiä nälkää. Jos taas alistuu, saa heittää oman, väkivallattoman moraalinsa romukoppaan.

Sekä Hovin että opetushallituksen päätökset ovat aiheettomia, koska ne perustuvat tietämättömyyteen tai virheelliseen tietoon veganismista. Läntisestä yhteiskunnasta löytyy tuhansia lapsia, jotka vauvaiästä lähtien ovat eläneet vegaaneina ja jotka ovat nykyään terveitä aikuisia. Miksi siis olisi vaarallista tarjota oppilaille vegaaniateria? Paremmin aseteltuna kysymys kuuluisi: "Miksi olisi vaarallisempaa tarjota oppilaalle vegaaniateria kuin olla tarjoamatta mitään?"

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pelkäävätkö viranomaiset, että tasapainoinen vegaaniruoka on kallista? Huoli on turhaa. Yksi veganismin muodoista Suomessa on fennoveganismi tai lähialueveganismi. Se painottaa kotimaisen viljan, palkokasvien, vihannesten ja marjojen käyttöä. Eräs toimittaja on kuvannut sitä pula-ajan ruoaksi, joten terveellisyydestään huolimatta se on halpaa.

Mielestämme koulun velvollisuus on ajatella oppilaan parasta. Nykyisellään tuo periaate ei toteudu, vaan oppilaat kärsivät byrokraattien päätöksistä. Emme vaadi gourmet-aterioita, vaan haluamme tehdä koulutyömme kylläisin vatsoin.

Nälkäiset, opiskelevat vegaanit: Maarit Hellman, Juulia Jyränki, Otso Lapila, Samuli Lintula, Sanna Paavola, Anna Uttula ja Minna Vigren