Lukijoilta

Kalevalan ortodoksi-
kirkko valmistumassa

Suomalaisten tuella Vienan-Karjalan tärkeimpään kulttuuri- ja hallintokeskukseen Uhtualle, nykyiseen Kalevalaan, pystytettävän ortodoksisen kirkon rakennustyöt ovat sujuneet ripeästi. Toukokuussa aloitettu työ on edennyt jo harjakorkeuteen.

Viime vuonna perustettu Kalevalan ortodoksinen seurakunta on saanut Suomesta tukea kirkkohankkeelle. Suomessa toimiva Uhtuan Seudun Perinneseura on paikallisseurakunnan neuvoston kanssa pyytänyt kirkon suunnittelijaksi ja rakennustyön valvojaksi yläneläisen rakennusmestari Jari Helmisaaren, joka on työskennellyt ja asunut Kalevalassa keväästä lähtien.

Kirkon rakennustyöhön osallistuu Vienan-Karjalasta 17 miestä Suomen työministeriön alaisen Kainuun työvoima- ja elinkeinokeskuksen rahoittaman lähialueen peruskurssin puitteissa. Kurssi toteutetaan Kalajoen Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusosaston ohjauksessa.

Suurimman vastuun Kalevalan kirkon rakennustöiden rahoituksesta kantaa Uhtuan Seudun Perinneseura, jolle on myönnetty valtakunnallinen keräyslupa kirkkohankkeen hyväksi. Turussa Merita Pankin Kauppatorin konttorissa on esillä keräyslista, johon toivotaan mahdollisimman paljon nimiä. Vähäisiäkään lahjoituksia ei ylenkatsota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kalevalan kirkon rakennustyö palvelee myös rakentamisen koulutushanketta, jonka rahoittamisesta EU:n Tacis-rahasto on jo tehnyt myönteisen periaatepäätöksen. Kalevala-projekti käynnistynee täydellä teholla ensi vuoden alussa, jos lopullinen päätös Brysselistä 1,5 mmk rahoitushakemukseen saadaan tämän syksyn aikana. Hakijana ja koulutusprojektin hallinnollisessa johdossa on Ylivieskan Teknillinen Oppilaitos.

Kalevalan sodan aikana tuhoutuneen apostoleille Pietari ja Paavali pyhitetyn temppelin paikalle rakennettu uusi kirkko valmistuu lokakuussa. Petroskoin ja Karjalan piispa Manuil saapuu vihkimään kirkon lokakuun 25. päivänä. Yli puoli vuosisataa kestäneen tauon jälkeen kaikuu silloin Uhtuan kirkon 15 metriä korkeasta tornista sota-aikana talteen pannun kirkonkellon kumu kutsuen kovat vainon ajat kokeneita heimoveljiämme ja -sisariamme Herran huoneeseen.

Antti Lehtinen
Kalevala-projektin tiedottaja