Lukijoilta

Eerikäiselle eläinsuojelusta

Anja Eerikäiselle! Väititte kirjoituksessanne (TS 16.8.), että Saksanpaimenkoiraliiton koulutuspäiville Mynämäellä 3.8. tarkastuskäynnin tehnyt Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluvalvoja ei olisi toiminut eläinten parhaaksi, eikä noudattanut eläinsuojelulakia. Koska allekirjoittanut oli se valvoja, joka tarkastuksen suoritti, niin on paikallaan tarkastustani ja varsinkin eläinsuojelutyötä hieman laajemminkin kommentoida:

Suoritin paikanpäällä perusteellisen tarkastuksen minkälaisissa olosuhteissa koulutuspäiville osallistuneet vartio- ja suojelukoirat olivat. Koirien annettiin jaloitella kuljetuskärryistä ja autoista puolen tunnin välein sekä niillä oli koko ajan ruokaa ja nestettä saatavilla.

Koirien olosuhteista vastasivat erittäin ammattitaitoiset kouluttajat, joista useat olivat puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palveluksessa. Katsoin - niin kuin Mynämäen eläinlääkärikin - koirien olosuhteiden olevan eläinsuojelulain mukaiset. Näin asian totesi myös seuraavana päivänä paikalle tuomanne liikkuvan poliisin partiokin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olitte itse kansanedustaja Marjaana Koskisen kanssa antaneet käsittämättömän määräyksen koirien kytkemisestä remmeistä puihin läheisen metsän reunaan. Voi vain kuvitella 150 vartio -ja suojelukoiraa metsän reunassa remmeihin kytkettyinä - alttiina paarmojen, hyttysten ja muiden ötököiden puremille. Määräyksen noudattaminen olisi aiheuttanut koirille hirvittävät kärsimykset.

Mitä tulee käytännön eläinsuojelutyöhön, niin minua ihmetyttää suuresti miksi Te ette näytä hyväksyvän kenenkään muun suorittavan käytännön eläinsuojelutyötä kuin Teidän itsenne. Tästä saamme me samaa työtä vapaaehtoisesti tekevät jatkuvasti kärsiä. Tarkoitan tällä sitä, että törmäämme jatkuvasti tapauksiin, joissa olette painokelvottomin sanoin ennakolta leimanneet eläintenomistajat törkeiksi eläinrääkkääjiksi - ja vielä useimmiten kuulopuheiden perusteella.

Olenkin surukseni miettinyt, että Te saatatte nykyisillä toimillanne ja käytöksellänne tarkastuksissa tuhota kaiken sen mitä eläinten ja eläinsuojelun hyväksi on vuosikymmenten aikana Suomessa aikaan saatu. Mielestäni lääninhallituksenkin olisi - valvovana viranomaisena - korkea aika herätä huomaamaan, ettei eläinsuojelutyö ole räyhäämistä, huorittelemista, juopoksi leimaamista - eikä erityisesti syyttämistä eläinrääkkääjäksi - kunnes toisin todistetaan!

Muistutan Teille eläinsuojelutyön olevan neuvomista, valistamista, ohjaamista ja vasta viime kädessä kovien viranomaiskeinojen käyttämistä. Eläinsuojelurikosten tuomista julkisuuteen on myös erittäin tarkasti harkittava, ettei asianosaisten lapsia, sukulaisia, tuttavia ym. syyttömiä aiheettomasti syyllistetä ja leimata.

Olavi Mäenpää
Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen
valtuuttama eläinsuojeluvalvoja
Turku