Lukijoilta

Opetus ei
vastannut odotuksia

Kun viime syksynä valitsin kansanopiston opiskelupaikakseni, odotin, että opetus olisi tehokasta ja vaativaa. Pelkästään opetuksen hinta, noin 15000 mk/vuosi viittasi siihen vahvasti. Toiveeni karisivat syksyn kuluessa.

Ruotsin opettaja ei edes tiennyt "joutuvansa" opettamaan ruotsin kieltä, sillä hän omien sanojensa mukaan ei edes osannut opettaa sitä. Tämä opettaja saatiin vaihtumaan vasta joulun jälkeen valittaessamme opetuksen tason huonoudesta. Ruotsin oppiminen jäi siis hieman vähiin.

Opettajia ei muutaman kerran edes ilmestynyt paikalle, sillä oli tapahtunut ns. informaatiokatkos. Tämä oli yleistä, sillä monesti tieto ei todellakaan kulkeutunut edes opettajille mm. kurssin loppumisesta. Kurssivastaavamme myös lupaili vuoden aikana kaikenlaista: aerobic-tunteja, matkailutunneiksi opastusta käytännössä, käynnin Ruotsalaisessa teatterissa opettajien poissaolojen takia jne. Kun kysyimme uudelleen asiasta, hän osasi hyvin keplotella itsensä ulos tilanteesta.

Eräät opiskelijat saivat tarpeekseen ja erosivat, mutta päätös on hankala, sillä mistä yhtäkkiä saa töitä tai opiskelupaikan keskellä lukuvuotta! Päätöstä vaikeuttaa vielä se, että suurin osa opiskelijoista on itsenäistymässä olevia nuoria, joiden täytyisi taas irrottautua tutuksi tulleesta paikasta.

Tämän vuoden kokeneena ehdotan, että jokainen, joka harkitsee kansanopistoon menoa, ottaa todella selville mm. opettajien koulutustason eikä usko sinisilmäisesti kaikkia lupauksia tulevasta vuodesta. Jos nyt saisin päättää, jättäisin tämän vaihtoehdon vallan väliin.

Pettynyt opiskelija