Lukijoilta

Reijo Kosken kolumni:
Hyvästi Tl. Vihdoinkin

Kauan kesti ennen kuin Kosken kunnan johto kypsyi Turun lääniä tarkoittavan kirjainyhdistelmän Tl pudottamiseen kunnan nimestä. Muutoshaluun lienee uskottava, kun kunnanjohtaja Aimo Suikkanen sen oikein Turun Sanomien palstoilla on julki lausunut.

Minun sukunimeni ja kunnan nimen samankaltaisuus on pelkkä sattuma. Sattuma on myös se, että asuin Turun läänin Koskella lähes neljännesvuosisadan.

Se taas ei ole sattuma, että joka kerta, kun kirjoitin osoitteeseen kunnan nimen, manasin tuota Tl-nimihirviötä.

Tapa sijoittaa lääniä osoittavat kirjaimet kunnan nimen perään on tietenkin peräisin ajalta, jolloin samannimisiä kuntia oli eri lääneissä. Vielä 1930-luvulla näitä läänilyhenteitä oli käytössä kunnan nimen jatkona lukuisasti. Yksi toisensa jälkeen ne ovat kuitenkin kadonneet tarpeettomina.

Paimionjoen Patakosken partaalla sijaitseva patavanhoillinen Kosken kunta ei vain ole luopunut liitteestään, vaikka jo ajat sitten sekaannusvaarakin katosi tyystin, kun hämäläisten Koski muuttui Hämeenkoskeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt on mennyt Turun ja Porin läänikin, mutta virallista päätöstä Tl:stä luopumiseen ei vain vieläkään ole.

Itse olen julkisesti ja yksityisesti puhunut pelkän Kosken puolesta siitä saakka, kun hämäläiset viisastuivat. Turhaan kuitenkin. Koski ei ole kelvannut kunnan nimeksi. Tl:n on täytynyt olla hyvin rakas kirjainyhdistelmä kunnan johdolle. Useimmat tuntemani Kosken asukkaat ovat kauan olleet sitä mieltä, että Tl joutaa mennä.

Siitä on aiheutunut monenlaista sotkua. Kukaan ei oikein ole tiennyt onko kunta Koski Tl vai Tl Koski ja pitääkö sanoa Koskella Tl vai Koski Tl:ssä taikka Tl:n Koskella. Ei ainakaan moni ulkopuolinen. Tätä sekamelskaa on ollut masentavaa seurata. Ajoittain on kunnan omassakin käytännössä ollut horjuvuutta. Kaikkein järjettömimmät taivutusmuodot ovat olleet yleisimmässä käytössä.

Kosken sitkeä kumppani maagisten T:n ja l:n käyttäjänä on ollut pieni Lapin kunta tuolla jossakin Laitilan ja Rauman välimaastossa. Lappi on kuitenkin käyttänyt lääniliitettä nimessään luultavasti suuruudenhulluuttaan. Kunta näet todennäköisesti on pelännyt, että joku suomalainen sekoittaisi piskuisen Lapin kunnan siihen suureen ja oikeaan Lappiin, joka on tuolla pohjoisessa ja joka ei ole ollenkaan kunta, vaan suuri maakunta ja sitä paitsi läänikin.

Sellaista tilannetta, jossa nämä kaksi Lappia aiheuttaisivat sekaannusta, on vaikea kuvitella.

Yhdessä suhteessa sentään on sääli, että Tl jää pois Kosken nimestä. Posti ei enää voi osoittaa näppäryyttään ja nokkeluuttaan siten kuin joskus ennen.

Kuten olen aikaisemminkin kertonut, posti toi minulle Koskelle kerran lähetyksen, jonka osoitteena oli yksinkertaisesti vain Reijo Koski Tl.

Kun Tl katoaa, tällaista mahdollisuutta tuskin enää on. Reijo Koskia on Suomessa pilvin pimein, mutta Tl:ssä niitä oli siihen aikaan vain yksi. Nyt ei sitäkään.

Kunnanjohtaja Aimo Suikkanen näkyy toivoneen, että läänitunnuksesta syntyisi aktiivinen kuntalaiskeskustelu ennen valtuuston päätöstä.

Niinpä. Koskella on ollut tapana päättää kaikista suurista asioista yksimielisesti yhdellä nuijankopautuksella. Ei siinä suuria keskusteluja juuri ole käyty. Ei ainakaan takavuosina. Ehkä tässä nyt on riittävän suuri asia keskusteltavaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siihen keskusteluun pitäisi osallistua oikeastaan kaikkien entisen Turun ja Porin läänin asukkaiden. Onhan tässä kysymys myös läänistä, joka menettää osan identiteettiään. Olkoonkin, että kysymys on olemattomasta läänistä.

Kirjoittaja Reijo Koski on Turun Sanomien artikkelitoimittaja.