Lukijoilta

Historian havinaa

Turun Suurtori elää taas keskiajan muistojen maisemissa. Viime vuoden onnistuneet kuvaukset maamme historian tapahtumista on varmaankin tarkoitus elävöittää uudelleen innostuksen saaneelle suurelle yleisölle.

Vanhoja seiväsaitauksia on näköjään tarkoitus käyttää uudelleen, ja ne todella sopivatkin kuvaamaan aitoa keskiajan historiaa.

Uudenmaankadun ja vanhan poliisilaitoksen välinen kadunpätkä on kyllä omalaatuinen nähtävyys monenmuotoisine kivityksineen.

Tuskinpa keskiajan nunnaluostarin mimmeillä on ollut tällaisia polkuja tossujensa alla, eikä varmasti kovin häävit olot muutenkaan.

Sen sijaan ajan katolisilla papeilla, anekauppiailla ja kaniikeilla oli kellarin loukossa kylmää olutta varastossa, jota naposteltiin ilman minkäänlaista synnintuntoa. Pikkupiiat ja emännöitsijät kiidättivät sahtia hengenmiesten tarpeisiin.

1500-luku oli rauhatonta aikaa; Tanskan juutit mellastivat Suurtorin vaiheilla sekä ryöstivät Tuomiokirkon kalleuksia. On todella tärkeätä että historian vanhat tapahtumat tuodaan elävänä esiin monessa eri muodossa ja Suurtorin innokas yleisö saa nauttia kohtalon vuosien vaiheista täysin rinnoin.

On kuitenkin kerrassaan kummallista, että katurakennustyö on jätetty rempalleen Suurtorin alueella. Ei hääviltä näytä tämä sekasotku viime vuoden tapahtuman päänäyttämön kohdalla.

Jousimies