Lukijoilta

Vaaliehdokkaiden valintaan
tarkkuutta - monimuotoinen
puoluejärjestelmä säilytettävä

Lehtikuva<br />Puolueiden pitäisi pitää huolta siitä, että äänestäjillä olisi valita hyvistä ehdokkaista kirjoittajan mielestä.
Lehtikuva
Puolueiden pitäisi pitää huolta siitä, että äänestäjillä olisi valita hyvistä ehdokkaista kirjoittajan mielestä.

Kohta suomalaiset saavat taas äänestää aina kyllästymiseen asti. Ensi vuoden alkupuolella tulevat eduskuntavaalit ja sen jälkeen tasaisesti eurovaalit, kunnallisvaalit ja presidentinvaalit.

Odotettavissa on siten monet tärkeät valinnat ja puolueet ovat jo valmistelleet asemiaan tulevia koitoksia varten.

Puolueiden työtä varjostavat kuitenkin jo edellisistä vaaleista saadut ikävät kokemukset.

Kansalaiset kävivät entistä harvemmin vaaliuurnilla ja muutenkaan vaalit eivät enää innosta tavallisia kansalaisia.

Nuorten keskuudessa vaalit nähdään jo pakkona ja niitä karsastetaan laajasti. Vain puolet kansasta on enää kiinnostunut yleensä politiikasta.

Kehno kuva
politiikasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva teki viime vuonna hyvin mielenkiintoisen tutkimuksen kansalaisten asenteista.

Yhtenä osana siinä oli kansalaisten suhtautuminen politiikkaan ja poliitikkoihin. Tulos oli lähinnä masentava puolueiden kannalta.

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, etteivät nykyiset puolueet aja heidän asiaansa mitenkään, että puolueet ovat ajautuneet yhä kauemmaksi tavallisesta ihmisestä ja hänen ongelmistaan ja että nykyinen poliittinen johto on aivan liian eurointoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kysyttäessä, miten suhtaudutaan poliitikkojemme moraaliin ja ovatko he rehellisiä ja tunnollisia ihmisiä, tulos oli hyvin selvä. Reilusti yli puolet vastanneista oli eri mieltä asiasta.

Puolueiden on
aika herätä

Nyt pitäisi puoluepamppujen herätä ja haalia riveihinsä sellaisia ihmisiä ja kansalaisia, jotka palauttaisivat politiikan arvostuksen takaisin entisiin uomiinsa.

Puoluejärjestelmä on perinteisesti ollut Suomessa hyvin monimuotoinen ja hyvä niin. Näin on saatu useampi ääni kuuluville ja yhä paremmin asia ja ongelma esille. Tämä on arvo, joka tulee säilyttää.

Onko se sitten puolueen vai esim. kansalaisliikkeen tehtävä, on jo eri asia. Nytkin on perustettu pari uutta sirpalepuoluetta ja entiset sirpalepuolueet katoavat. Yhden miehen tai naisen puolueet eivät sytytä enää ketään.

Samasta muotista

Puolueet ovat ajautuneet lähes täysin samalle ladulle eikä niiden toiminnassa ja tavoitteissa ole ollut juuri eroja. Tämä johtuu puolueiden johdosta ja henkilöistä, jotka yhteisiä asioita hoitavat.

Media muokkaa omalta osaltaan näitä henkilöitä ja puolueita samaan muottiin. Uusien jäsenten ja ehdokkaiden hankinnassa tulisi tarkkaan selvittää taustat ja entiset tekemiset, jottei taas iskettäisi kirvestä kivehen. Siitä kun on jo niin monta huonoa esimerkkiä olemassa.

Vesa Pyykkö