Lukijoilta

Kertauskursseja autoilijoille

On se aika kamalaa katsottavaa, kun aikuiset ihmiset ajavat niin kuin ajavat. Itse kun on vasta ajokortin saanut, niin pakkaa liikenteessä jatkuvasti muutenkin jännittämään ja seuraamaan toisten ajoa.

Olen kauhukseni huomannut, että liikenne on aivan sekasortoista. Oikealta tulevaa ei aina väistetäkään, eikä muisteta että etuajo-oikeutetulla tiellä ajava menee ensin.

On selvää, että kiire yllättää jokaisen joskus. Ajoaikataulun voi kuitenkin suunnitella etukäteen. Sen sijaan monet lähtevät matkaan kauhealla kiireellä, ohittelevat minkä kerkiävät ja vähät välittävät muista ajajista.

Ihmettelen vain, että kun yksinkertaisen päässälaskun avulla lasketaan yksi ynnä yksi saadaan tulokseksi että ohittaminen ei tuota montaa sekuntia suurempaa hyötyä. Hyötysuhde jää siis varsin pieneksi, kun otetaan huomioon, että samalla voi päästä hengestään ja viedä jonkun täysin tuntemattoman mukanaan hautaan.

Ihmisiä tuntuu harmittavan varsinkin se, kun alentaa nopeutta risteystä lähestyttäessä aivan nopeusrajoitusten mukaan. Jotakuta se harmittaa niin paljon, että ohi on päästävä keinolla millä hyvänsä. Mutta kas kummaa, siellähän me molemmat olemme yhtaikaa seuraavassa risteyksessä odottamassa punaisen valon vaihtumista.

Toivottavasti älytään järjestää kertauskursseja ns. vanhoille autoilijoille vaikka viiden vuoden välein, niin eivät pääse säännötkään unohtumaan ja uudetkin tulevat tietoon.

Sanotaan, että aikuisten pitäisi näyttää esimerkkiä nuorille. Näin on käynyt. Lopputulosta on siis turha ihmetellä.

Uusi tulokas