Lukijoilta

Aimo Massisen Päivän pistot -kolumni:
Miten se oikein kävikään

Nyt on pakko keskeyttää loma tämän kolumnin verran. Turun Sanomissa pari viikkoa sitten julkaistu presidentti Martti Ahtisaaren haastattelu on aiheuttanut sen verran hämminkiä valtakunnan lehdistöä myöten, että itse soppaan syyllisenä sallittaneen selitys, miten kaikki oikein kävikään.

Viitatessaan yksilön oikeusturvan puutteisiin ja joskus suurenkin julkisuuden saamiin oikeusjuttuihin tasavallan presidentti sanoi tuossa runsaasti keskustelua herättäneessä haastattelussa, että "minusta valtiolla täytyy olla varoja korvaamaan menetyksiä myös niille, joita on syytetty syyttömästi".

Kun nostin lausunnon näyttävästi myös otsikkoon, se aiheutti mediassa laajaa kommentointia. Pääkirjoituksissa Ahtisaari sai yleensä myötäsukaista tukea. Poikkeuksen teki Helsingin Sanomat, joka epäili, että "julkinen korvausjärjestelmä nostaisi syytekynnystä".

Muutaman päivän hiljaisuuden jälkeen asia nousi uudelleen otsikoihin, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz hämmästeli Ilta-Sanomissa Ahtisaaren "vaatimusta", koska aiheetta syytettyjen korvauksia koskeva "lakihan on jo säädetty".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavana päivänä I-S:n uutispäätoimittaja Hannu Savola ihmetteli "presidentin omituisia kesäterveisiä" ja varsinkin presidentin avustaja Martti Mannisen selitystä, että presidentin lausunnon tarkoitus oli lähettää terveisiä budjettineuvotteluihin.

Mannisen mukaan presidentin lausunto oli perustunut oikeusministeri Jussi Järventauksen valitteluun, että vaikka laki on hyväksytty, sen toteuttamiseen ei ole riittävästi varoja.

HS:n pääkirjoitustoimittaja Risto Uimonen lisäsi vielä "löylyä" kolumnoimalla viime sunnuntaina, että "Ahtisaarelle ja kanslialle taisi sattua lapsus". Uimosen mukaan presidentti olisi muotoillut sanottavansa toisin, "jos hän tai kanslia olisivat muistaneet, että laki on jo säädetty".

Uimonen luonnehti kylläkin mahdollisen muistikatkoksen hyvin inhimilliseksi eikä se sinänsä maata kaada. Vähemmän anteeksiannettavana hän piti koko journalistikunnan vaipumista kesähorrokseen, kun kävi ilmeiseksi, ettei koko lehdistö - TS ja HS mukaan lukien - tiennyt mitään lain olemassaolosta.

Presidentti Ahtisaari kuitenkin mitä ilmeisemmin muisti vahvistamansa lain. Näin ymmärsin, kun presidentti tällä viikolla soitti ja samalla kiitti hyvästä haastattelusta.

Ahtisaari myös lähetti Mannisella teettämänsä muistion, jossa listataan runsaastikin lakeja, joiden toteutuminen käytännössä on varojen puutteessa vähän niin ja näin.

Eduskunnan joulukuussa hyväksymä ja presidentin viime helmikuussa vahvistama po. lakikin velvoittaa valtion korvaamaan aiheetta syytetylle vain kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Kohtuullisuus on aina korvauksen myöntäjän eli valtiokonttorin harkinnassa. Oikeudenkäyntikuluja ei siis makseta täysimääräisesti, puhumattakaan muista menetyksistä.

Laki tulee joka tapauksessa voimaan 1.1.1999 ja siihen on alustavassa budjettiluonnoksessa varattu 15 miljoonan markan määräraha.

Tällainen soppa siitä presidentin haastattelusta siis syntyi. Ehkä koko revohkaa ei olisi noussut, jos en olisi pannut aiheetta syytettyjen korvausasiaa jutun otsikkoon.

Alkuperäisessä, presidentillä tarkistettavana olleessa versiossa se ei ollut otsikossa. Tosin sanoin jo jutun tarkistusvaiheessa presidentin avustaja Matti Kalliokoskelle nostavani sen otsikkoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän sanoi, että mikäpä siinä, vaikkakin hän samalla muistutti, ettei kysymys ole aivan uudesta asiasta, vaan että korvausasia on valmisteltavana oikeusministeriössä. Lain olemassaolosta ei silti puhuttu presidentin eikä avustajan kesken mitään.

Minä ymmärsin presidentin joka tapauksessa haluavan auttaa aiheetta syytettyjen asiaa - niin kuin sitten tapahtui. Pääministeri Paavo Lipponenkin on jo luvannut budjettiin tähän tarkoitukseen varoja.

Mitä tästä opimme? Kuten Risto Uimonenkin kirjoitti, kokemus osoitti ainakin päivittäisjournalismin pinnallisuuden. Mielenkiintoinen asia on jäänyt jouluruuhkassa täydelliseen uutispimentoon.

Kun se sitten presidentin arvovallalla pulpahti esille, pääkirjoittajatkin kommentoivat asiaa väärin premissein. Mitä voidaan vaatia suurelta yleisöltä lakien tietämyksessä, jos media nukkuu?

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.