Lukijoilta

Kansalaispalkka auttaisi

Selvitysmies Pentti Arajärven kansalaispalkan tyrmäävä kannanotto (TS 10.7.) tuskin yllätti ketään. Elämmehän veronkevennyksiä vaativien hyväosaisten diktatuurissa.

Arajärven mukaan vastineeton tulo vapauttaisi yhteiskuntamoraalin, mutta voisiko tämä moraali enää nykyisestään vapautua?

On oikein, että kansalaiset velvoitetaan työtä tekemällä huolehtimaan toimeentulostaan. Vika on vain siinä, ettei ketään velvoiteta työllistämään. Yrittäjiksi eivät kaikki voi ryhtyä ilman tukitoimia, jollainen juuri kansalaispalkka voisi olla.

Työllistyminen on markkinavoimien armoilla ja työttömien hädänalaista asemaa käytetään häkäilemättä hyväksi. Tästä on tasa-arvo kaukana ja tämä kehitys oikein yllyttää rikollisuuteen.

Jatkuva alityöllisyys on taas kehittänyt uuden kuplan ja tehnyt työnantajat nirsoiksi. On muodikasta puhua työvoimapulasta ja syyllistää työttömät epäpäteviksi. Ikäänkuin ammatti-ihmisiä olisi joskus syntynyt ilman työssä saatavaa harjaannusta.

Pompotukseen kyllästyneet työttömät on siivottu pois tilastoista. Näin uskotellaan työllisyyden parantuneen.

Työnteon helpottamiseksi tarkoitettu tekninen kehitys on jo pitkään vaikeuttanut ihmisten elämää. Talouskasvu ei ole oleellisesti parantanut työllisyyttä, mutta kuluttaa kiihtyvällä vauhdilla luonnonvaroja. Tämä ilmiö voi heikentää työmotivaatiota.

Pieneen kansalaispalkkaan tyytyvä, vaikka työhalutonkin on nähtävä ennemmin uhrautuvana sankarina kuin loisena.

Ilman suojatyöpaikkojen runsasta lisäämistä tilanne ennenpitkää muuttuu kestämättömäksi. Tulisiko tämä kenties kansalaispalkkaa halvemmaksi?

Ismo Saloranta
Lieto