Lukijoilta

Tervetuloa tukemaan
puutarhan kehittämistä

Vastauksena arvosteluun Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan keskeneräisyydestä nimimerkille "Me naapurikaupunkilaiset" (TS 1.7.) toteamme seuraavaa. Puutarhan uudisrakennushanke on ollut ja on vielä edelleenkin varsin mittava voimainponnistus, joka on vaatinut henkilökuntaa venymään äärirajoilleen. Rakentamiseen liittyvät työt on tehty muiden töiden ohella samoilla, hyvin rajallisilla henkilökuntaresursseilla. Lisäksi yleisöpalvelu on vain yksi puutarhan toimintamuoto, eikä kaikki resursseja voida valjastaa sen käyttöön.

Emme halua vähätellä keskeneräisyydestä johtuvia hankaluuksia ja puutteita. Valittavana oli kaksi vaihtoehtoa: joko suljetaan puutarha yleisöltä määräajaksi muulta paikkakunnalta löytyvän esimerkin mukaisesti tai pidetään auki vaikeuksista huolimatta. Turussa päätettiin pitää puutarha yleisölle avoinna siinä laajuudessa kuin se suinkin on ollut mahdollista. Jopa kasvihuoneet avattiin, ennenkuin kasvit on ehditty sijoittaa lopullisille paikoilleen.

Puutarhan avaaminen keskeneräisenä yleisölle on ollut tietoinen riski, mutta valtaosa kävijöistä on ymmärtänyt hankalan tilanteemme ja nauttinut näkemästään. Lisäksi he ovat varsin kohtuullisilla pääsymaksuilla olleet tukemassa puutarhan kehittämistä, sillä yleisöpalvelutulot kattavat melkoisen osan puutarhan käyttömenoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yleinen kiinnostus pelkästään kasvihuoneiden arkkitehtuuria ja tilaratkaisuja kohtaan puolsi tehtyä ratkaisua. Keskeneräisyyden aiheuttamista häiriöistä yleisölle on tiedotettu kasvihuoneeseen johtavassa lasiovessa. Puutteena voi toki pitää sitä, ettei kyseisestä asiasta tiedotettu myös puutarhan portin ilmoitustaululla, jotta kenellekään ei olisi jäänyt epäselväksi, että kaikki paikat eivät ole kunnossa.

Jatkossa puutarhan kehittämisen mottona voisi olla vanha sanonta siitä, että puutarha ei koskaan tule valmiiksi. Se on kuin viini - vain paranee vanhetessaan. Tervetuloa tukemaan puutarhan kehittämistä!

Jaakko Hyvönen, professori
Matti Yli-Rekola, amanuenssi
Aarno Kasvi, ylipuutarhuri