Lukijoilta

Ralliautoilu puhdasta
ruokaa tärkeämpää

Suomalaisten elintarvikkeiden valttina pidetään niiden puhtautta. Tämä on arvokas asia, muttei suinkaan itsestäänselvyys. On tehtävä kaikki, jotta käsite säilyisi totena. Esimerkiksi täällä Liedossa juuri ne alueet, jotka olisivat puhtaimpia ja joilla myös luomutuotantoa harjoitetaan, ovat vähintään kerran vuodessa saastuttavan ja yhä paisuvan ralliautoilun läpiajon rasittamina.

Voi vain arvailla minkälaisia jäämiä katalysaattoreitta rääkättävät autot jättävät ympäristöön ja viljelmille. Lämpimällä säällä valtavat määrät pölyttäviä hyönteisiä murskaantuu kaahailevien autojen keulaan.

Vanhat autot tuomitseva Autoliitto lienee täysin rinnoin mukana touhussa.

Vaikeaa on uskoa kuntien ja valtion rahapulaan, kun kelirikon alaisella tiellä sallitaan rallin pikataival, kuten täällä Kärpijoen paikallistiellä tapahtui 23.5.

Asukkaita kuulematta Länsi-Suomen lääninhallitus myöntää luvat jopa yli seitsemän tunnin liikkumiskieltoon. Heidän mielestään ralliautoilu lienee asukkaiden oikeuksia ja puhdasta ruokaa tärkeämpää.

Ympäristötietoisuus kasvaa nopeasti maaseudulla. Ylhäältä annettuja kielteisiä pakotteita ei hyvällä silmällä katsota. Sponsorit pannaan boikottiin. Rallikisat, jos ovat tarpeen, on syytä järjestää ennestään saastuneilla alueilla.

Ismo Saloranta
maas.lautakunnan jäsen
Lieto