Lukijoilta

Ei koulutus
kaikkea merkitse

Älkääs nyt, te päiväkotiopettajatkaan vallan tukehtuko omaan tärkeyteenne! Miten lienettekin itse tulleet kasvatetuiksi lapsuudessanne, niin kyllä teidän näkökulmastanne katsoen nykyisen aikuispolven varhaiskasvatus, useimmiten vain erikoiskouluttamattoman äidin tai jopa mummun vastuulla, on totisesti jäänytkin retuperälle.

Kuinka monella kansakoulusivistyneellä äidillä on ollutkaan otsaa mennä synnyttämään lapsia sellaisiin vastuuttomiin oloihin! Hänen on pitänyt ehkä pelkästään oman äitinsä esimerkkiin nojaten ja keskinkertaisen älynsä varassa suorittaa yksin, tai yhtäläisen miehensä kanssa koko kasvatusurakka, suuressakin perheessä! Sanokaa mitä sanotte, mutta sillä tavoin on vaan takavuosina useimmiten Suomen lapset tehty, hoidettu, ruokittu ja kasvatettu.

Nyt annatte suuressa viisaudessanne ymmärtää, että se kuviteltu kasvatus on ollutkin vain säilyttämistä, tankkaamista ja pihattoa.

Yritätte todistella yhteen ääneen, ettei äidin, ilman opettajan koulutusta, kasvattamista ihmisistä olisi voinut tullakaan mitään.

Minä, tavallinen äiti, sarkani päässä, olen omatekoisena kasvattajana kirjoituksistanne sangen loukkaantunut. Jos nyt itse tunnette itsenne aikanaan väärin kasvatetuiksi niin huoli onkin aiheellinen, sillä toisten, vähemmän koulutettujen päiväkotihenkilöitten julkinen syljeskely ei minun mukaani omasta kasvatuksestanne hyvää kuvaa anna.

Se mikä parasta on ollut....