Lukijoilta

Yhteisesti kustannettava päivähoito

Vastine mielipiteelle Opetussektori lomauttaa - sosiaalisektori lakkauttaa. (TS 24.5.)

Lähihoitajan alan valinta kertoo nimenomaan kutsumuksesta pienten lasten kanssa tehtävään työhön. Koulutus kestää 2,5 vuotta (peruskoulupohja) ja 1,5 vuotta (yo-pohja). Perusopintojen jälkeen oppilas valitsee oman erikoistumisalansa ja valmistuu puolessa vuodessa esimerkiksi lähihoitajaksi, jonka syventävinä aineina ovat olleet lapsi, perhe ja nuorisotyö.

Tämä jakso sisältää pääosin varhaiskasvatusta sekä toimintatuokioiden suunnittelua. Työharjoittelun aikana on tehtävä neljä toimintatuokiota, joista myös saa arvosanan. Käytännössä päiväkoteihin otetaan vain näitä lapsiin erikoistuneita lähihoitajia.

Vaikka entinen lastenhoitajan tutkinto on kuollut, niin uusi lähihoitajatutkinto täyttää erinomaisesti sen tarpeen, mitä allergioiden, infektiotautien, uusien tartuntatautien ja laitoshygienian tunteminen vaatii. Ja osittain myöskin varhaiskasvatuksen tarpeen. Lastentarhanopettajiakin toki tarvitaan, heillähän on esiopetuksen vankka tietämys hallussaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tosin lastentarhanopettajien virkoja täytetään vinhaa vauhtia sosiaalikasvattajilla. Tämän tutkinnon voi suorittaa sosiaalialan oppilaitoksissa ja pohjakoulutuksena on peruskoulu tai ylioppilas. Valmistuminen kestää 2-2,5 vuotta työkokemuksesta riippuen.

Yhteiskunnan yhä niukkenevien veromarkkojen vuoksi ehdotankin, että päiväkodissa 21 lapsen hoitajiksi valitaan yksi lastentarhanopettaja ja kaksi lähihoitajaa tai vaihtoehtoisesti kahden lähihoitajan tilalle yksi sosiaalikasvattaja ja yksi lähihoitaja.

Näin lapsemme saisivat kohtuuhinnalla kaiken; turvallisen ja tasokkaan päivähoidon, jossa on kaikkien tarvittavien alojen asiantuntijoita. Sijaisten palkkaamiseenkin riittäisi vielä rahaa, eikä lapsiemme tarvitsisi olla yhden hoitajan varassa päiväkausia.

Lähihoitajuus
kutsumuksena