Lukijoilta

Naisten valovoimaa

Vielä hetki sitten oli epämuodikasta olla poliittisen naisjärjestön kannalla. Kaikki itseään eteenpäin torpedoivat naisaktivistit ylistivät tasa-arvon nimissä yhteisiä järjestöjä miesten kanssa.

Mutta nyt kuulee sieltä täältä kommentteja naisjärjestöjen tarpeellisuudesta. Vaalien läheisyys on opettanut siskotkin solmimaan omia saunaporukoita miesten tapaan.

Naiset pohtivat myös tosissaan tulevien vaalien ehdokasasettelua. Väitetään, että naisilla on käytössään vähemmän kampanjarahaa. Tiukan taloustilanteen aikana luotetaan miehiin enemmän. Naiseen sijoittaminen on epävarmempaa. Myös perinteinen ehdokasasettelu jättää naiset vähemmistöön.

Ruotsissa on käytössä pitkät listat ja siellä naisia on lain mukaan asetettava ehdolle yhtä paljon kuin miehiä. Tämä vaikuttaa myös poliittiseen kulttuuriin. Ruotsissa on totuttu, että nainen on yhtä hyvä ehdokas kuin mieskin. Nainen ei ole vain listan täyte, koriste tai kuriositeetti miesparlamentaarikkojen joukossa.

Eduskunnan naisverkosto on toiminut vuodesta 1991. Eri poliittisten ryhmien naiset opettelevat siis yhteistyötä, jota miehet ovat tehneet jo vuosisadat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Naisverkostolta me tavalliset naiset toivomme kannanottoja ja vaikuttamista sellaisiin asioihin, jotka koskettavat erityisesti meitä. Perheen hyvinvointi, päivähoito, työllistyminen, kouluttautuminen, terveellinen ympäristö jne. ovat lähellä suomalaista naista.

Naisten tapa kokoontua on erilainen kuin miesten. Ollaan joustavia ja konkreettisia. Tuntikaupalla jahnaamiseen ei ole yksinkertaisesti aikaa. Nainen hoitaa politiikan lisäksi yleensä vielä kodin, työnsä ja miehensä. Ainoastaan miehillä on varaa kokopäiväiseen muusaan.

Naisverkoston lisäksi Suomessa toimii aktiivisesti naisten yhteistyöelin Nytkis, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Siinä on jäseninä poliittisten puolueiden naisjärjestöt, Naisasialiitto Suomessa sekä Naisjärjestöjen keskusliitto. Nytkis antaa lausuntoja ja sitä kuullaan asioitten valmisteluvaiheessa. Lisäksi Nytkis osallistuu kansainvälisiin kokouksiin.

Jotta Nytkiksestä saataisiin parempi hyöty irti, sen pitäisi olla mukana tiiviimmin mm. eduskunnan naisverkoston kokouksissa. Myös suora vaikuttaminen päivänpoliittisiin asioihin esimerkiksi kunnallisella tasolla varmistaisi naisten näkökulmien lisääntymistä päätöksentekoon. Turussakin toimii aktiivinen Nytkis.

Naisjärjestötoiminta ei vielä ainakaan ole loppumassa. Eläköön tätienergia ja tyttövoima.

Naisten yhteistyö yli puoluerajojen on tulevaisuuden trendi. Lokeroituminen ainoastaan omien joukkoon on menneisyyttä. Naiset yhdessä saavat yhteiskunnassa aikaan uudenlaisia päätöksiä, josta hyötyy suomalainen perhe. Naiset ovat tärkeitä vaikuttajia perheessä ja yhteiskunnassa.

Tulevilta ehdokaslistoilta toivoo löytävänsä valovoimaisia naisia. Naisten tulee uskoa itseensä ja toisiinsa, ehdokkaina, tukijoina sekä äänestäjinä.

Kirjoittaja Merja Kärkkäinen on turkulainen filosofian maisteri ja mainonnan opettaja sekä Turun Nytkiksen sihteeri.