Lukijoilta

Pääkirjoitus 26.5.1998:
Luottamus oikeuslaitokseen
joutunut kovalle koetukselle

Suomen oikeuslaitos on taas vähän yllättäen löytänyt itsensä luottamuskriisin keskeltä. Ei vähiten siksi, että varsinkin ns. Nostokonejutun ympärille on syntynyt laaja ja kiusallinen vihjailujen suma. Pääministeri Paavo Lipponen joutui sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla patistelemaan asian tutkimiseen pohjiaan myöten.

Jos oikeuslaitokselta ja sen toiminnalta menee kansalaisten luottamus, siltä menee kaikki. Paljon lohtua tilanteeseen ei tuo tuoreen valtakunnansyyttäjän Matti Kuusimäen haastattelulausunto viime sunnuntain Turun Sanomissa, jossa hän toteaa, että asiat ovat liian monitahoisia kansalaisten ymmärrettäväksi.

Kuusimäen mielestä se, mikä hahmottuu ammattilaiselle selvästi, näkyy maallikolle vain yhdeltä kantilta. Näin asia varmasti onkin. Valitettavasti vain maallikoille näyttää nyt välittyvän kuva, etteivät korkeasti oppineet lainkäytön ammattilaiset itsekään oikein tiedä, missä mennään.

Jos valtakunnansyyttäjän virastossa ollaan täysin selvillä siitä, mitä turkulaisen kihlakunnansyyttäjän Tommi Teurin vihjailevat lausunnot korkealta taholta tulleesta painostuksesta, uhkailuista ja pelotteluista pitävät sisällään, miksi sitten tarvitaan eduskunnan oikeusasiamiehen Lauri Lehtimajan tutkimuksia asiasta ja vielä pääministerin vaatimus selvittää asia pohjiaan myöten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuusimäen itsevarmuutta ja oikeassa olemisen uhoa uhkuvaa lausuntoa paljon maltillisemmin asiaan suhtautuu virassaan myös tuore oikeuskansleri Paavo Nikula. Epäuskoisten kansalaisten rauhoittamiseksi tarvitaan nyt nopeat selvitykset Teurin väitteistä. Nikula horjuttaa samalla käsitystä, että kansan luottamus oikeudenpalvelijoita kohtaan olisi edelleen annettu, varma ja pysyvä.

Ainakin pääministeri Lipponen ja valtakunnansyyttäjä Kuusimäki ovat valmiita kaatamaan tämänkin kohun median niskaan. Kumpikin näkee, että tiedotusvälineet ovat ottaneet asiassa tuomiovallan.

On totta, että koko kohu tuli julkisuuteen median myötä, mutta väitteet tuomariksi ryhtymisestä ovat liioiteltuja. Asioiden tuominen julkisuuteen ei voi merkitä samaa kuin tuomariksi ryhtyminen.

Suomen oikeuslaitos on onneksi isolta osalta tottunut siihen, että senkin toiminta on julkista, mutta Teuri-kohu monine haaroineen osoittaa, että taipumus salailuun elää vielä joissakin oikeusoppineiden piireissä tiukassa. Kansa ja julkisuus eivät välttämättä ole aina väärässä, kun oikeuslaitoksessa tavalla tai toisella typerehditään.

Sen paremmin kihlakunnansyyttäjä Teurin väitteisiin kuin valtakunnansyyttäjä Kuusimäenkään näkemykseen, ettei luottamus oikeuslaitokseen ole horjumassa, on turha ottaa kantaa ennen kuin oikeusasiamies Lehtimajan selvitykset valmistuvat.

Nyt on kuitenkin peiliin katsomisen paikka oikeuslaitoksessa, kuten oikeushistorian professori Jukka Kekkonen TS:n haastattelussa toteaa. Kansan luottamuksen palauttaminen on vaikeaa ilmapiirissä, jossa oikeusjutun yllättävät käänteet, ristiriitaisuudet ja oudot kiemurat antavat kasvualustan hillittömälle jossittelulle, mutta sen välttämättömyyttä ei kukaan voi kiistää.