Lukijoilta

Köyhät maksumiehinä

Poliitikot - varsinkin he, jotka ovat köyhän asialla - ovat kovin vähin äänin sivuuttaneet köyhille suunnatut veronkorotukset. Työssä olevat kansalaiset saavat toki veronalennuksensa, mutta työttömät ja esimerkiksi eläkeläiset eivät sitä saa.

Koska työntekemisen verotusta kevennetään, on hallitus päättänyt korvata menetetyt verotulot esimerkiksi ympäristö- ja varsinkin kiinteistöveroa korottamalla. Juuri tämä on se, mikä tekee köyhistä työttömistä ja eläkeläisistä palkansaajien veronalennusten maksajia.

Ympäristöverot lisätään esimerkiksi liikenteen polttoaineisiin. Kiinteistöverosta usein virheellisesti luullaan, että sitä maksavat vain kiinteistöjä omistavat, mikä ei ollenkaan pidä paikkaansa. Kiinteistövero on osa taloyhtiöiden yhtiövastiketta ja myös vuokralla asuvat tai työttömät maksavat sitä vuokrissaan.

Hallitus puhuu kyllä kauniisti siitä, että ensi vuonna on tarkoitus korottaa ansiotulovähennystä. Sitä he eivät mainitse, minkä voi lukea veroilmoituksen täyttöoppaan sivulta 15, että työttömillä tai eläkeläisillä ei ole sellaisia tuloja, joihin ansiotulovähennyksen muutoksella olisi vaikutusta. Tästä on pääteltävissä, että pienituloisten kannettavaksi jää korotettuina veroina maksettavaksi rikkaiden verohelpotukset. Minä aion muistaa sen tulevissa vaaleissa.

Aarne Vesterinen