Lukijoilta

Luonnonarvot ja kauniit maisemat ovat
Turun saariston valttikortteja

Jari Terho<br />On kansallinen häpeä, jos suojelun arvoiset saaristolaismaisemat tuhotaan esimerkiksi massiivisilla silloilla, sanoo kirjoittaja.
Jari Terho
On kansallinen häpeä, jos suojelun arvoiset saaristolaismaisemat tuhotaan esimerkiksi massiivisilla silloilla, sanoo kirjoittaja.

Nimimerkki Elämäntapataiteilija olisi Turun Sanomissa 12.5. olleen kirjoituksensa perusteella luultavasti tyytyväinen moottoritien halkoessa Kuusiston saarta ja mökkislummien piirittäessä muita saariston rantoja. Kyseinen kirjoittaja esitti myös kovin ristiriitaisia väitteitä.

Saaristomatkailun kannalta juuri alueen luonnonarvot, kansainvälisesti mitaten kauniit maisemat esim. Seili-Airisto ja rauhallinen merellinen ympäristö ovat olleet läpi vuosikymmenten Turun saariston valttikortteja.

Väite huonoista liikenneyhteyksistä on vailla todellista pohjaa nykyisten hyvin toimivien lauttayhteyksien perusteella. Pitäisikö kirjoittajan mielestä saaristokuntien läpi vetää nelikaistainen moottoritie Korppooseen asti? Eivät matkailijat mitään formula-ajajia ole sekuntiaikataululla, vaan tulevat ihailemaan ainutlaatuisia maisemia ja löytääkseen rauhaa vastapainoksi arjen kiireiselle elämänrytmille.

Kirjoittaja ei myöskään ole ottanut huomioon niitä lukuisia kesäasukkaita (samoja paikkakunnille nyt kesäisin rahaa tuovia), jotka joutuisivat lähtemään evakkoon rumien, ympäristöön sopimattomien tierakennelmien alta. Esim. saaristotien suunniteltu Nauvon jättisilta välille Stormälö-Haverö tuhoaisi maiseman laajalti n. 50 km säteellä. Todelliset mittasuhteet on tyystin unohdettu. Kyseinen silta olisi Vaasan Raippaluodon siltaan verrattuna kaksinkertainen jänneväliltään, täysin saaristoon sopimaton.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiehankkeiden takana lieneekin muita intressejä piilossa, esim. Varsinais-Suomen liiton omat kyseenalaiset visiot koskien Turun saaristoa, mm. suunnitelmat Finnön lauttasatamasta, Turun uudesta ulkosatamasta Venäjän rahtiliikennettä varten, jne.

Vielä nyt ulkomaalaiset turistit ihastelevat Turun upeaa saaristoa, esim. erään irlantilaisen sanoin: Teillä on uskomattoman kaunis saaristo. Missään ei ole vastaavaa. Ja turistit ovat syystäkin ihmeissään ylimitoitetuista tiehankkeista.

On kansallinen häpeä, ei pelkästään Turun seudun, jos suojelun arvoiset maisemat tuhotaan massiivisilla silloilla ja luonnonkaunista saaristoa löytyy tulevaisuudessa vain esim. Ahvenanmaalta tai Ruotsin puolelta.

Liikenneyhteydet sekä rakentaminen on pystyttävä järjestämään oikein perustein, maisemia ja luontoa tuhoamatta.

Lähes 30 kesää saaristossa viettänyt