Lukijoilta

Päiväkodit eivät ole säilytyspaikkoja

Paljon keskustelua aiheuttanut sosiaalilautakunnan päätös 29 lastentarhanopettajan viran muuttamisesta lastenhoitajan toimiksi on paljon periaatteellisempi kysymys kuin väitetään. Liian harvoin on aikaa miettiä mitä hallintokuntien säästötoimet merkitsevät seuraavan tai sitä seuraavan toimintavuoden tulokselle, sekä taloudellisesti että laadullisesti. Usein tänä vuonna tehdyt säästöpäätökset aiheuttavat myöhemmin tuplasti enemmän kustannuksia. Pitäisi katsoa nokkaa pidemmälle.

Päiväkodeissa työntekijöiden työtahti on niin kuin monessa muussakin hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpitävillä työpaikoilla kova. Ryhmät ovat suuria ja joukossa on aina lapsia jotka tarvitsevat enemmän huomiota kuin muut. Päiväkodeissa työntekijöiden tärkeimpiin tehtäviin kuuluu seurata niiden lasten kehitystä, joiden kotiolot ovat vaikeita. Pahoinpitely, insesti, alkoholin ja huumeiden käyttö ja heitteillejättö ovat vakavia ja erittäin vaikeita asioita. Päiväkodin henkilökunta voi ripeällä toiminnallaan edesauttaa sitä, että vältytään huostaanotoilta ja että lapsi ja perhe saa oikeata hoitoa riittävän ajoissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Säästöjen takia päiväkodeissa, niin kuin kouluissakin esim. siivousta on vähennetty niin paljon, että erilaiset tartuntariskit entisestään ovat kasvaneet. Allergiat lisääntyvät ja siksi siivouksen vähentäminen on kohtalokas ratkaisu. Kuitenkin seuraukset näkyvät myöhemmin ja sosiaalilautakunnan tekemät säästöpäätökset aiheuttavat terveyslautakunnalle ja tietysti vanhemmille enemmän kustannuksia. Puhumattakaan lasten elämänlaadun huonontamisesta.

Sosiaalilautakunnan päätös avaa mahtavia mahdollisuuksia etsiä samantapaisia säästöjä muualla kaupungin organisaatiossa. Tehdäänkö talotoimessa tai satamassa samanlaisia säästöpäätöksiä? Vai olisikohan joidenkin mielestä niin, että naisvaltainen ammatti ja lasten hoitaminen ja kasvattaminen koetaan niin vähäpätöisenä, ettei ole väliä vaikkei päiväkotien henkilökunnalla olisi koulutusta lainkaan?

Kaup.hallituksen puh.johtajan Lahesmaan kommentti TS:ssä 20.5. on paljastava. Hänen mielestään tärkeintä on tarjota päivähoitopaikka, ja hänelle ei ilmeisesti merkitse paljoakaan mitä päiväkodissa tehdään. Hän myös pahoittelee sitä, että vanhemmat ovat lähteneet mukaan lastentarhanopettajien ammattiyhdistyspuuhaan. Minusta kummallakin on täysi oikeus ja jopa velvollisuus puolustaa hyvää ammattitaitoa.

Jokainen päätös joka heikentää yhteiskunnallisten palvelujen tasoa on osa sitä kehitystä, joka johtaa ennemmin tai myöhemmin eriarvoisempaan yhteiskuntaan. Tämä koskee erityisesti lapsia ja nuoria.

Nina Söderlund (vas)
Turun kaupunginvaltuutettu
ja kaupunginhallituksen jäsen