Lukijoilta

Hoitoa tarvitsevien jono kiemurtaa yhä pitempänä

TS/Tuula Heinilä<br />Sydämen ohitusleikkaus mahdollistaa monen potilaan kohdalla paluun normaalielämään. Kirjoittajaa huolestutt aa suunnitteilla olevat potilaspaikkojen supistukset Tyksissä, sillä jo nyt leikkauksiin on jonot, eivätkä supistukset ainakaan auta lyhentämään niitä.
TS/Tuula Heinilä
Sydämen ohitusleikkaus mahdollistaa monen potilaan kohdalla paluun normaalielämään. Kirjoittajaa huolestutt aa suunnitteilla olevat potilaspaikkojen supistukset Tyksissä, sillä jo nyt leikkauksiin on jonot, eivätkä supistukset ainakaan auta lyhentämään niitä.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdään vuosittain noin 300 sydänleikkausta. Jonossa on kaiken aikaa 150 sydänsairaudesta kärsivää - osa heistä todennäköisesti menehtyy ennen kuin leikkausvuoro heidän kohdalleen on tullut. Jonotusaika monen kohdalla kestää kuukausia, jopa vuoden - vaikeammin sairaat menevät ohi. Valinta tehdään ainoastaan ja vain lääketieteellisin perustein. Rahalla ei tässä kohdassa ole valtaa.

Varsinais-Suomen Sydänpiiri järjestää leikkaukseen pääseville kursseja, joilla monipuolisesti valmennetaan niin potilaita kuin heidän lähiomaisiaan tulevaan. Toiminta on kiitettävää, hälventäähän se monilta leikkaukseen liittyviä turhiakin pelkoja. Ainahan leikkaus on riski, mutta kuulimme, että onnistumisprosentti on todella suuri: 98-99 prosenttia mukaanlukien akuutit potilaat.

Kursseilla meille korostettiin terveiden elämäntapojen merkitystä, mm. oikeita ruokailutapoja huumorinkukkaa unohtamatta. Tunnelma oli täpötäydessä salissa jopa iloinen ja mieltä askarruttaviin kysymyksiin tuli suorat ja rohkaisevat vastaukset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onnistuneesti leikatuilla potilailla alkaa uusi elämä, vielä työelämässä mukana olevat palaavat remmiin 2-3 kuukauden sairasloman jälkeen ja jo työnsä tehneet saavat nauttia terveinä hyvin ansaitsemistaan eläkepäivistä.

Mutta sitten, arvoisat poliittiset päättäjät, aiotteko todella toteuttaa kuulemamme potilaspaikkojen supistukset, noin 2700 paikkaa Tyksin kohdalla?

Suomessa menee tällä hetkellä lujaa - eikö teidän sydämissänne ole inhimillisyyden häivääkään kanssaihmisen hädälle ja tuskalle? Eikö teidän mielissänne ole muuta kuin kasvun huuma ja sen taloudellinen hyödyntäminen? Menkää sairaalaan katsomaan käytävillä makaavia potilaita ja miettikää yksilönsuojakysymyksiä niissä oloissa sekä omistakaa ajatus työkuorman alla nääntyville hoitajille ja lääkäreille. Ehkä edes joillekin teistä syntyy ajatus, ellei nyt ihan lisävarojen suuntaamisesta sairaaloille ainakin tahto vastustaa supistuksiin johtavia määrärahojen leikkauksia.

Hoitoa tarvitsevien jono kiemurtaa yhä pitempänä ja yhä useampi menehtyy ennen parantavaan leikkaukseen pääsyä.

Vielä tässä vaiheessa en halua toivottaa teille paikkaa siihen jonoon, en kenellekään teistä sepelvaltimotautia tai läppävikaa tai infarktia - ainoastaan laajempaa sydäntä ja empaattisempaa otetta lähimmäisiin päätöksiä tehdessänne.

Raija Wecksell