Lukijoilta

Pääkirjoitus 22.5.1998:
Vasemmistoliitto etsii
linjaa ja puheenjohtajaa

Vasemmistoliiton puheenjohtajan paikasta kisaavat Martti Korhonen ja Suvi-Anne Siimes.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan paikasta kisaavat Martti Korhonen ja Suvi-Anne Siimes.

Puheenjohtaja Claes Anderssonin näköinen vasemmistoliitto etsii Kuopiossa tänään alkavassa puoluekokouksessaan uutta ilmettä ja potkua toimintaansa.

Tehtävä ei pelkisty henkilövaaliin. Se on vaikeampi. Toimintaympäristön muutos on riepotellut vasemmistoliittoa pahemmin kuin muita puolueita, eikä tulevaisuuskaan näytä ruusuiselta saati punaiselta.

Kun puolue kahdeksan vuotta sitten perustettiin, takana oli vuosien puolueriita, jonka painolasteja ei ole vieläkään kyetty kokonaan karistamaan.

Neuvostojärjestelmän romahdus vei sosialismin. Markkinatalous on vyörynyt sosialismin rippeiden yli kaikkialla. Vasemmistoliitto on ollut viemässä maatamme Euroopan unioniin ja viimeisin vääntö oli puolueen junaileminen Emu-kannalle.

Vasemmistoliitto puhuu yhä kolmannesta vasemmistosta. Kokouksessa hyväksyttävässä periaateohjelmassa menneet on unohdettu. Katse on kohdistettu tulevaan, Euroopan ja maailman muutokseen ja siihen vaikuttamiseen.

Vaikka puoluekokouksen julkisuuden vievät henkilövalinnat, puolueen asema ja merkitys puoluekentässämme on kuitenkin perustavin kysymys, johon edes periaateohjelma ei vastaa. Kysymys on käytännön politiikasta, reaalisista mahdollisuuksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä vaalikaudella puolue on sitoutunut hallituspuolueeksi. Se tuo oman värinsä sateenkaarihallitukseen. Miten väri on näkynyt hallituksen ratkaisuissa? Ei juuri mitenkään. Vasemmistoliitto on jäänyt sosiaalidemokraattien ja erityisesti pääministeri Lipposen varjoon.

Vasemmistoliiton kannatus näyttää jääneen pysyvästi alle kymmenen prosentin. Merkittävää kasvua ei ole näköpiirissä. Se mikä mahdollisesti Sdp:n kannatuksesta vuotaa, häviää puoluejohdon takinkäännöksissä omista riveistä.

Puolue on kannatuskadossaan pudonnut muiden pienpuolueiden rinnalle ja pahimmassa tapauksessa sille käy kuin liberaaleille: kannatus kutistuu entisestään. Komeallekaan menneisyydelle ei voi rakentaa nykyisyyttä.

Vasemmistoliiton tulevaisuus on pitkälti sidoksissa sosiaalidemokraatteihin, mikäli puolue haluaa olla hallituksessa. Oppositioon jääminen olisi vielä kivisempi tie.

Sdp:llä tuskin on mitään sitä vastaan, että puolueen vasemmalla sivustalla on apupuolue, johon voi tärkeissä ratkaisuissa luottaa. Puolueiden yhdistyminen ei ole näköpiirissä.

Puolueen uusi ilme kasvaa puheenjohtajasta. Valintaa on sanottu kahden kaupaksi. Varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksellä on kannatusta, mutta sen pitäisi riittää voittoon ensimmäisellä kierroksella. Toinen äänestyskierros kasvattaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Martti Korhosen mahdollisuuksia.

Puheenjohtajakilvassa ovat mukana myös euroedustajat Outi Ojala ja Esko Seppänen.